2014/07/11

EGÉSZSÉGPÉNTEK: ALATTOMOS NITRÁTOK



Nem lehet állandó félelemben élni – nem lehet csak azért lemondani minden finomságról, mert a hozzáértők szerint káros lehet az egészségre. Ha jobban belegondolunk, szinte minden élelmiszer tartalmaz valamit, ami miatt óvatosan kellene fogyasztanunk. Ha nem színezéket, tartósítószereket, adalékanyagokat – akkor nagy mennyiségű állati zsiradékot (emelkedő koleszterin-szint), vagy hidrogénezett növényi olajokat (amiről ugye annyi év után kiderült, hogy a szív-, és érrendszeri betegségek okozója lehet), vagy vegyszermaradványokat, vagy hamisított alkotókat (lásd kínai fűszerpaprika őrlemény), vagy ellenőrizetlen forrásból származó alapanyagokat (lásd lépfenével fertőzött hús).  Látható: miként válik sok „szereplőssé” egy egyszerű ebéd vagy vacsora, s miként tesszük ki magunkat és emésztőrendszerünket- nap, mint nap egy újabb próbatételnek. És akkor még itt van a nitrát-tartalom is, ami bizony gondokat okozhat a gyanútlan fogyasztónak. Hiszen nyár van – főszezonja minden földi jónak – a piaci standok, a zöldséges boltok polcai roskadoznak a friss, ropogós zöldségféléktől. A nitrogén a növények alapvető építőeleme, de a növények nitrogén forrása gyakran nitrát formájában van jelen. A nitrát önmaga nem mérgező anyag, de mégis számos probléma okozója lehet. Ez főként az üvegházban és fólia alatt nevelt levélzöldségekre – salátákra, retkekre jellemző. A termesztés módja, a felhasznált nagy mennyiségű vegyszer és a kedvezőtlen környezeti hatások ráadásul még ronthatnak is a helyzeten. A nitrát a növényben a rossz tárolás miatt nitritté kezd átalakulni, később ez a folyamat az emberi emésztőrendszerben az ott található baktériumok hatására meggyorsul.

A nitrit pedig már méreg.

Felhalmozódásának tünetei:
  • erős hasmenés,
  •  hányás,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  •  a száj elszürkülése,
  • általános gyengeség,
  • eszméletvesztés,
  • a szervezetben egyes fehérjékhez kapcsolódva nitrozaminokká alakul, ami az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag
  • és legrosszabb esetben halált is okozhat

 Különösen a csecsemőkre veszélyes.




A növények nitrát-tartalma függ:
  • a termesztés módjától,
  • a fajtától,
  • a felhasznált műtrágya és növényvédő szer mennyiségétől,
  • az időjárástól,
  • a hőmérséklettől
  • a fényviszonyoktól



Néhány megszívlelendő tanács:
  • célszerű a zöldségféléket saját magunknak megtermeszteni – így mindig tudjuk, hogy az adott növény mikor- milyen vegyszerekkel lett kezelve ( már, ha egyáltalán szükség van erre)
  • fontos a szedési idő, érdemes a szedést délutánra halasztani, mert ilyenkor a legkevesebb a növényben a nitrát
  • kevesebb nitrátot tartalmaznak a korán, még zsenge állapotban leszedett fiatal levelű saláták, mint a sötét színű, idősebb levelek
  • a leszedett zöldségeket tároljuk sötét, hűvös helyen, és felhasználás előtt alaposan mossuk meg
  • vásárláskor keressük a hazai termesztésű zöldségféléket, és kerüljük a multik által kínált külföldi tömegárut
  • rendszeresen keressük fel a piacokat, ahol mindig friss, és megbízható forrásból származó termékek közül válogathatunk



Nem lehet állandó félelemben élni – nem lehet csak azért lemondani minden finomságról, mert a hozzáértők szerint káros lehet az egészségre. De azért érdemes odafigyelni arra mit, hogyan, és mikor eszünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése