2014/12/07

HETI ÍZPRÓBA : ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS


KARÁCSONY

1. rész

TANÁCSOK- APRÓSÜTEMÉNYEKKEL FŰSZEREZVE

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Időben érdemes elkezdeni, elkerülendő az idegbajt. A viccet félretéve: a december arra való, hogy az ember lánya végre letegye a szürke hétköznapok megkopott gúnyáját, és fokozatosan ünneplőbe öltöztesse a szívét. Hogy végre legyen ideje arra az egy dologra, ami az életben a legfontosabb – és amit sajnos az év közbeni hajtásban természetesnek tartva gyakran mellőz – a SZERETETRE, és annak minden formában való kimutatására. Arra, hogy képes legyen megállni, meghallgatni, vigasztalni, hogy ne fukarkodjon a dicsérettel, hogy félretegye és elfelejtse a sérelmeit, hogy meglássa mindenben a jót, s örüljön minden pillanatnak, amit a szeretteivel tölthet. Mert nem – nem az ajándékok pénzben kifejezhető értéke a legfontosabb. Hanem az együtt boldogságban, szeretetben eltöltött órák – ami nem lehet sem kínos kötelesség, sem nemszeretem erőlködés.
Készülődjünk! Hangolódjunk! Várjuk az ünnepet – és ezt a melegséggel teli időszakot őrizzük meg a ránk köszöntő újévben is!

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

PRAKTIKUS TANÁCSOK

  • Tervezz! Lehetőleg közösen döntsétek, el miként képzelitek, a Karácsonyt- mikor lesztek szűk családi körben (és ide kik tartoznak), melyik rokonhoz és mikor mentek látogatóba, mikor szántak időt a barátaitokra

  • Alakítsatok ki saját szokásrendet az ünnepekre – amikor kizárólag csak rólatok szól minden. (Fa díszítése, ajándékozás körülményei, stb.)

  • Tervezzétek meg előre az ünnepi menüt, és azt is mit mikor készítetek el. Az aprósütemények megsütése már egy-két héttel korábban is kivitelezhető – és a gyerekek számára óriási közös élményt jelent.
  • Soha ne hagyjátok a bevásárlást az utolsó percre- csak fölösleges feszültséget okoz az ünnep előtti utolsó napon rohangálni az alapanyagok vagy az ajándékok után. Legjobb, ha módszeresen bevásárló listát készítetek – így biztosan nem marad ki semmi.
  •  Tervezzétek meg a rokonlátogatások sorrendjét is – így elkerülhetőek lesznek az esetleges ütközések a programban és az ebből törvényszerűen következő sértődések is.
  • Ha ajándékot választassz soha ne az ára legyen a döntő – elanyagiasodott világunkban sokan úgy próbálják kárpótolni elhanyagolt szeretteiket, hogy minél nagyobb értékben vásárolnak ajándékot részükre. Hidd el a pillanatnyi öröm, amit a gáláns ajándék okoz, nem fogja feledtetni a külön töltött órákat, a mellőzöttség fájdalmát, a viták, veszekedések rémségét. Törekedjetek arra, hogy békében, megértésben, egymásra maximálisan figyelve éljétek a mindennapjaitokat, az ajándék pedig inkább személyre szóló apróság legyen, egy szívmelengető gesztus.
  • Hangolódjatok rá lelkileg is az ünnepre. Nem kell ahhoz vallásos nevelést kapni, hogy az ember készüljön, ráhangolódjon a Karácsony szépségére. Érezd és éreztetsd a szeretetet, a csodavárást, a megnyugvást, a meghittséget.
  • Öltöztetsd fel a lakást – már jóval az ünnep előtt teremts Karácsonyi hangulatot. Használj csillogó díszeket, ünnepi terítőket, gyertyákat, illóolajokat – varázslatos napokat teremthetsz családodnak ezzel.
  • Osszd el a feladatokat – hisz az ünnep nem szólhat arról, hogy csak Te dolgozz megállás nélkül, vond be család többi tagját is. Növeli az összetartozás érzését.
  • Tegye félre a sérelmeket. Higgye el semmi sem olyan szörnyű és végérvényesen rossz, mint amilyennek látszik. A megbocsájtás egyébként is erény – erőssé és energikussá tesz, és jó érzést hagy maga után.
  • Add meg a módját: ne sajnáld a fáradtságot, és az ünneplős étkészletet sem –hiszen évente csak egyszer van Karácsony.
  •  Dőlj hátra és élvezd a műveteket: a csodálatos terítéket, a különleges ízeket, a finom falatokat, és a szeretetet, ami körülöleli.

 %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

MÉZESKALÁCS



APRÓSÜTEMÉNYEK

Előnyük, hogy könnyen elkészíthetőek, már jóval az ünnep előtt – közös programot jelentve a család valamennyi tagjának – sokáig elállnak, és nagyon finomak. Ráadásul létezik egy olyan alaptészta, amelyből számtalan variációjú aprósütemény készíthető.

ALAPTÉSZTA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg margarin (vagy vaj), 35 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 1,5 sütőpor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk.

1.     adag/ Ha linzer készül belőle: baracklekvár, porcukor

A tésztát vékonyra nyújtjuk, és különböző linzer- formákat szúrunk ki belőle (kerek, cakkos, virág, csillag – tele, és lyukas közepű). Sütőpapíros tepsibe tesszük, 10 perc alatt megsütjük, majd a baracklekvárral megkenve összeragasztjuk. Porcukorba mártogatjuk. De akár olvasztott csokiba is belemártogathatjuk.

2.     adag/ Ha mogyorós keksz készül belőle: 10 dkg pörkölt őrölt mogyoró

A tésztához hozzáadjuk az őrölt mogyorót, kinyújtjuk – majd tetszőleges formákkal kiszúrjuk (fenyő, szív, hóember stb.). Tepsibe rakva megsütjük

3.     adag/ Ha mákos csók készül belőle: 10 dkg darált mák, fahéj, meggylekvár

A tésztához hozzágyúrjuk a mákot, fahéjat, majd vékony rúddá sodorjuk. Ezt a rudat korongokra vágjuk, a korongok közepébe lisztezett fakanál végével bemélyedéseket készítünk – amit a meggylekvárral töltünk meg. Megsütjük.


HÓCSILLAGOK
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 40 dkg méz, fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 50 dkg darált mandula.

Kemény habbá a verjük tojásfehérjét, hozzá adjuk kanalanként a mézet. A kapott masszából tegyünk félre 6 evőkanálnyit, a többit fűszerezzük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverjük bele a mandulát és gyúrjuk az egészet kemény tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát, Folpack lapok közé téve. Szaggassuk ki a csillagocskákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, süssük 12 percig. Végül vonjuk be a süteményeket a félretett tojás-méz keverékkel.

MÉZESKALÁCS FIGURÁK

Hozzávalók: 60 dkg Graham-liszt, 1 sütőpor, 20 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj,10 dkg kandírozott citromhéj, 10 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 30 dkg méz, 2 tojás, 2 tojássárgája, 20 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.

A liszthez hozzákeverjük a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Bele dolgozzuk bel a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd az összegyúrt tésztát egy éjszakán át pihentessük hideg helyen. Másnap egy cm vastagságúra nyújtsuk ki, és szaggassunk ki belőle formával különböző alakzatokat. Előmelegített sütőben süssük meg. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.


FŰSZERES FINOMSÁG

Hozzávalók: 45 dkg méz, 30 dkg reszelt alma, 40 dkg reszelt mandula, 60 dkg Graham liszt, ½ sütőpor, 10 dkg kandírozott citromhéj, 15 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, 4 evőkanál citromlé, 5 evőkanál sűrített tej, 10 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.

A megmelegített mézhez hozzá keverjük a reszelt almát. Bele tesszük a darált mandulát, alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra kinyújtjuk, fel kicsi kockákra felvágjuk, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben süssük.


KÓKUSZOS CSÓK

Hozzávalók: 12 tojásfehérje, 40 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, pici citromlé, 2 tábla tortabevonó

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig szárítjuk. A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk. A csókokat fejjel lefelé lerakva hagyjuk megszáradni.

 A következő részben: LEVESEK ÉS SÜLTEK KARÁCSONYKOR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése