2020/01/28

GASZTRO-LEXIKON:Te tudod mit jelent az Á la carte ?



A napi menüt az asszír fogadósok palatáblára írták, Kleopátra korában aranylapocskákra vésették a díszvacsora menüsorát, alkalmi menükártyák sorát készítették történelmi nagyjaink számára is. Ezek még nem étlapok voltak – hiszen nem tartalmaztak árakat sem, arról nem is beszélve, hogy mindenki ugyanazt ette, ugyanakkor – közös asztalnál.

Az étlap megszületéséhez – étterem kellett : amiből az elsőt 1765-ben nyitotta meg Párizsban Mathurin Roze de Chantoiseau. Ő volt a legelső, aki megszüntette a közös asztalt, és létrehozta az étlapot – amin feltüntette az árakat is, és a leves mellé sülteket, pástétomot, és bort is kínált. 
Az első – valóban fennmaradt – étlap 1791-ből való és a párizsi Grande Taverne ételeit sorolja. Ez az étterem elsőként kombinálta a luxusétterem követelményeit: pincéreket, kiváló borospincét, kifogástalan főzést biztosított a feltörekvő polgároknak. 
A legrégibb ismert magyar étlap 1834-ből való.


Á la carte  - francia nyelvből származó kifejezés. Étlap szerinti étkezést, az étlapról szabadon választva történő étkezést jelent. Az a la carte működő éttermekben is vannak időszakos kínálatok, tematikus szezonok, amelyek az évszakhoz vagy az ünnepkörhöz igazodnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése