2019/03/12

Szezámmag - a magok királya


FORRÁS:
A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.
Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.
Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).



Mi van benne?
  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  •  foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Bel tartalmi értékei/ 100 gramm
Fehérje
20 gramm
Zsír
50
Szénhidrát
21
Nátrium
4,5 mg
Kálium
458 mg
Kalcium
783 mg
Foszfor
607 mg
Magnézium
347 mg
vas
10 mg


Élettani hatásai:
  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  •  kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  •  segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  •  fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  •  erősíti a szervezet védekezőképességét
  •  segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj
  •  csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  •  erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

A szezámmag többféle formában kapható:
  •   hántolt
  •  hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr


RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

HALVAKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése