2019/05/01

AZ ÚJHAGYMA DÍCSÉRETE


Írta: Faar Ida
Miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá’ ritkán egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként.
Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.
Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:
·        vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
·        hatékony megfázások esetén,
·        jó vizelethajtó,
·        légút tisztító,
·        alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
·        a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
·        illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
·        jótékony hatást gyakorol a vénákra,
·        sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
·         immunerősítő, 
·        vastartalma fokozza a vérképzést,
·        cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
·        igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
·        van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
·        elősegíti az emésztést
Igazi több ezer éve ismert gyógynövény, és házi gyógyszer. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a vöröshagyma közelében 35-40 másodperc múlva. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.
Megfázásos betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása.
Hagymatea
Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk, akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.


EGYSZERŰ RECEPTEK

TOJÁSKRÉM

Hozzávalók:8 db kemény tojás megtisztítva, 10 dkg Flóra margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag újhagyma, só, bors
A Flóra margarint a botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem zölddel, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal összemixeljük.



HAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs
A csirkemellet ujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Alaposan összekeverjük, és befűszerezzük. Kevés olívaolajon, nagyobb lángon megpirítjuk. Főtt rizzsel tálaljuk.


ÚJHAGYMÁS POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott újhagyma felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit - letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék hagymával és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.



JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

A cikk megjelent az ABROSZRAVALÓ gasztro-blogomban is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése