2020/01/23

MIÉRT FOGYASSZ TÉLEN IS ZÖLDSÉGET-GYÜMÖLCSÖT?


Írta: Faar Ida


Alig vártad, hogy hazaérj, és végre maximumra tekerhesd a fűtést: minden porcikád átfagyott a kinti hideg szürkeségben. Legszívesebben beburkolóznál egy vastag takaróba, de tudod – erre most még nincs időd, ezer teendő vár még rád. De mielőtt átprogramozod magad az otthoni üzemmódra, fel kell töltened magad energiával. 
Percekig állsz a konyhában, mert nem tudod, mit kellene uzsonnáznod... Mert valamit kellene... 
Talán édességet, vagy valami sós ropogtatnivalót? 
Ja! Még több üres kalóriát, amiben semmi élettanilag hasznos összetevő sincs...

Tetszik vagy sem – télen talán még fokozottabban oda kellene figyelnünk a változatos étkezésre – hiszen a vitamin-, és ásványi anyag - hiány előbb vagy utóbb betegségek formájában jelentkezni fog. Betegnek lenni pedig nem jó buli...

De hát télen alig van természetes választék az élelmiszer alapanyagokból!- jajdulsz most fel.

Hidd el: VAN. Csak TE nem ismered!

Hogyan tudsz még több vitamint csempészni a téli mindennapokba? 



Lássuk:
  • Szezonális termékek sora vár rád télen is: ezek mind frissek, vitamindúsak, olcsóbbak, mint a nem szezonális társaik, ráadásul a helyi termelők megbízható termékei. Mire gondolok? 100 %, hogy jobban jársz, ha a következő zöldségekből vagy gyümölcsökből választasz, semmint a fóliasátrakban vegyszerrel kényszerérlelt, vagy a külföldön ki tudja milyen körülmények között termelt kőkemény paradicsomot vagy cukkinit, vagy epret eszed.Téli gyümölcsök: alma, birsalma, körte, dió, citrom, mandarin, narancs, banán, kivi, mangó, ananász, gránátalma, avokádó, naspolyaTéli zöldségek: fehérrépa, sárgarépa, pasztinák, póréhagyma, fokhagyma, káposztafélék, cékla, fekete retek, burgonya, édesburgonya, sütőtök, csicsóka,  bizonyos salátafélék, zeller,cikória, brokkoli
  • Kezd az étkezéseket zöldségekkel! Rendben: mindenképpen sajtot szeretnél reggelizni, és sonkát. Legyen. DE: ne felejtsd el jól megpakolni a tányérodat szezonális alapanyagból készült salátával sem! (pl.: káposztasaláta, céklasaláta, savanyúságok). Ahogy megteheted ezt az ebédnél is!
  • Uzsonnára válassz gyümölcsöt!A friss gyümölcsöknél nincs egészségesebb nassolnivaló – igazi négy az egyben hatással bírnak. Egyrészt csökkentik az édesség utáni vágyakozásodat, tele vannak fontos vitaminokkal, rosttartalmuknál fogva segítik az emésztést, és nem utolsó sorban teltségérzetet adnak.
  • Nyugodtan téliesítsd az ételeidet!Nincs azzal semmi baj, hogy a hidegben olyan ételekre vágysz, amelyek tartalmasabbak, fűszeresebbek, és felmelegítenek. Egy forró zöldségekkel teli picit csípős gulyásleves, vagy egy frissen sült oldalas almamártással... Hmmm... De ugyanilyen sikeres lehet a sütőtök is, ami igazi téli desszert.
  • Próbálj ki új recepteket!Az egészséges táplálkozás egyik fő ismérve a változatosság- ennek pedig úgy tudsz megfelelni, ha hetente legalább egyszer ( de lehet többször is) új receptet próbálsz ki. A szokatlan íz kombinációkkal, és alapanyagokkal érdemes kísérletezni – hiszen ez által színesebb és vitaminokban dúsabb lehet az étrended.
  • Ha már végképp nincs ötleted – elő a fagyasztott alapanyagokkal!Igaz, hogy vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk nincs akkora, mint friss változataiké, de még így is lényegesen egészségesebbek, mint a konzerv változataik.
  •  Tudom nem lesz hozzá kedved, de ne felejts el mozogni!Sötétben mész dolgozni, és sötétben érsz haza – napközben pedig a szürkeség az úr. A szerotonin szinted lecsökkenése miatt fáradtabb vagy, mint valaha – ami az ételek utáni sóvárgásodat növelve evésre késztet. Persze teli hassal még annyira sem leszel motivált, mint előtte... A plusz kalóriák pedig plusz kilókat eredményeznek... Ördögi kör, aminek csak egy módon vethetsz véget: MOZGÁSSAL.Friss levegőn, egyedül vagy társaságban – mindegy! Csak mozogj! Egy félórás séta is elegendő ahhoz, hogy felfrissülj,és kikapcsolódj!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése