2020/01/01

FOGADALMAK HELYETT MEGFONTOLT VÁLTOZTATÁS



Írta: Faar Ida


2020. 
Új év. 
Új évtized.
 …és sokaknál új fogadalmak. 
Legtöbben – megfelelve az össznépi elvárásoknak – az új esztendőt sokszor nagyratörő fogadalmak megfogalmazásával kezdik. 
Azért írom, hogy „megfogalmazásával”, mert a kezdeti elszántságot, és lelkesedést hamar felváltja a feladat nagyságától való megrettenés. 
A „holnaptól nem gyújtok rá”, az „egészségesebben fogok élni”, a „gyorsan le fogok fogyni”, a „nem stresszelek annyit”, „a többet törődöm magammal és a szeretteimmel” típusú fogadalmakkal csak egy a baj: NEM VALÓSÍTHATÓAK MEG egyik pillanatról a másikra

Hiszen a dohányzásról való leszokáshoz – a nikotin-függőség miatt – idő kell. Az egészséges életmódra való áttéréshez lépésről-lépésre megtett változtatások egy egész életen át. A fogyáshoz szakszerűen kidolgozott –és pontosan betartott – diéta, és mozgás. A „stressz-mentesebb” mindennapokhoz nézőpont-váltás. A saját magunkhoz való viszony pozitív befolyásolásához, pozitív önértékelés – a másokkal való törődéshez empátia. 

Azaz a VÁLTOZÁS – VÁLTOZTATÁS egy folyamat, ami apró, de a célhoz egyre közelebb vezető feladatok megoldásából áll.

És emiatt van gond a magasra „lőtt” fogadalmakkal. 
Mert elérhetetlennek és távolinak tűnnek, ami elbizonytalanít mindenkit. Nincs gyors eredmény, nincs látványos siker – és egyébként is, minek kínoznád magad? Marad minden a régiben.

Ezért kellene inkább fogadalmak helyett – kicsi, de megvalósítható célokat kitűzni, - és megfontoltan változtatni az életünkön. 
Nem azért mert újév van. 
Nem holnap. 
Nem a jövő héten… 
Most AZONNAL!

Hogyan?

Például azzal, hogy nem szívod el a következő szál cigit, amit akartál.
Vagy nem eszed meg a tányéron magát kellető rétesnek csak a felét.
Vagy ahelyett, hogy most leülsz a TV elé, inkább felöltözöl, és elsétálsz a barátnődhöz/barátodhoz/szüleidhez/stb. ,és beszélgettek egy jót.
Vagy elhatározod, hogy reggel energikusan ébredsz, és nem hagyod, hogy bárki is elvegye a kedved.

Jelentéktelennek tűnő dolgok ezek, de napról-napra összeadódva sikerre visznek.

Ne fogadkozz!

Inkább lassan haladva változz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése