2020/05/15

NYUGTALANUL ALSZOL? LEHET A VACSORÁD AZ OKA...


Írta: Faar Ida
Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy hazaérve a munkából kopogott a szeme az éhségtől – és legszívesebben mindent felfalt volna, ami a keze ügyébe került. Nem csoda: hiszen a rohanó életmód, az állandó stressz, a kapkodás, az elvárások kereszttüze – nem igazán teszik lehetővé a nyugodt étkezést, alig eszünk valamit, ami viszont megbosszulja önmagát azzal, hogy vacsorára a normál kalóriabevitel sokszorosát is képesek vagyunk magunkhoz venni. Hibát – hibára halmozunk – s mindennek eredményeképpen észrevétlenül kúsznak fel a pluszkilók, a hirtelen túlterhelt gyomor hangot ad elégedetlenségének, a pihentető alvás helyett pedig nyugtalan-forgolódós éjszaka vár ránk...

De hol, és hogyan is rontjuk el a vacsoráinkat? Mit (t)ehetünk ellene?

Lássuk!
  1. EGYÜNK TÖBBET EBÉDRE MINT VACSORÁRA
    Kutatások igazolják, hogy aki ebédre több kalóriát fogyaszt, mint vacsorára – az könnyebben szabadul meg a plusz kilóktól, ahogy a cukorbetegek étrendjében is érdemes vacsorára kevesebb szénhidrátot fogyasztani, mint ebédre – ellenkező esetben másnap magasabb vércukorértékeket mérhetnek az érintettek.
  2. TERVEZZÜK MEG ELŐRE, HOGY MI LESZ A VACSORÁNK – ÉS TARTSUK IS MAGUNKAT EHHEZ
    Ha kimerülten érünk haza hajlamosak leszünk leegyszerűsíteni a dolgokat – könnyebben rendelünk pizzát, vagy gyorséttermi egészségtelen ételeket. Viszont, ha előre eltervezzük mi lesz az esti menü, ennek megfelelően szerezzük be a szükséges alapanyagokat – és az étel elkészítése akár közös családi program lehet, ami kizökkent bennünket a mindennapos taposómalomból.
  3. ÉJSZAKÁRA NE EGYÜNK DESSZERTET
    Tudom: óriási a kísértése annak, hogy egy-két szelet süteménnyel jutalmazzuk meg magunkat a nap végén – de álljunk ellent ennek. Egyrészt a vércukor-ingadozások miatt nyugtalanná válhat az alvásunk, másrészt az „üres” kalóriák sem tesznek jót a szervezetünknek. Ha mindenképpen édesre vágyunk elégedjünk meg 2-3 kocka magas kakaótartalmú(70% fölötti) minőségi étcsokoládéval.
  4. FELEJTSÜK EL AZ ALKOHOLT
    A stresszoldás legrosszabb módja, ha a napi feszültséget alkoholos italok fogyasztásával akarjuk levezetni. Egyrészt rontja az alvás minőségét, magas a kalóriatartalma, arról nem is beszélve, hogy nagy a hozzászokás veszélye – a kívánt lazító hatás eléréséhez egyre több és több kell – másrészt károsan hat a májműködésre. Maximum egy pohár valódi jó minőségű vörösbor az, amit – magas antioxidáns tartalma miatt megengedhetünk magunknak, de ezt is kizárólag csak hetente 1-2 alkalommal.
  5. NE IGYUNK KOFFEINES ITALOKAT VACSORA UTÁN
    Szervezetünk ébrenlét-alvás ciklusának megzavarásához vezethet, ha vacsora után koffeinben gazdag italokat – kávét, capuccinot, energiaitalokat – fogyasztunk. Igaz, hogy hatékonyan csökkentik a fáradtságot, stimulálják az idegrendszert, éberebbé és fittebbé tesznek bennünket, de ez semmiképpen sem fog kedvezni az alvásnak. A folyamatos felpörgetettség pedig idővel kimerültséghez vezet. Igyunk inkább gyógyteákat – a kamilla, vagy a citromfű-tea kíméletesen kisimítja megtépázott idegrendszerünket.
  6. VACSORÁNKHOZ TEREMTSÜNK IDEÁLIS KÖRÜLMÉNYEKET!
    A túlevés- és a fölös kalóriabevitel- legbiztosabb módja, ha evés közben mással is foglalkozunk: internetezünk, újságot olvasunk, TV-t nézünk. Amikor étkezünk – zárjunk ki magunk körül minden zavaró tényezőt, és kizárólag csak az evéssel foglalkozzunk. Élvezzük az ízeket, aromákat- rágjunk meg minden falatot alaposan – megkönnyítve ezzel emésztőrendszerünk dolgát.
  7. LEFEKVÉS ELŐTT LEGALÁBB HÁROM ÓRÁVAL KORÁBBAN VACSORÁZZUNK MEG
    Ha túl későn eszünk, és nem sokkal lefekvés előtt több dolgot is kockáztatunk egyszerre: megnő az elhízás, az anyagcserezavar, az inzulinrezisztencia, és a reflux kialakulásának esélye.