2012/10/26

EGÉSZSÉGPÉNTEK: GYÓGYÍTÓ MÉZ



Gyógyító méz

A mézet az emberiség évezredek óta ismeri és használja táplálékul. Valamikor még egyedüli édesítőszerként és számos esetben gyógyszerek és kozmetikumok alapanyagaként alkalmazták. Őseink szívesen ittak mézsört, mézpálinkát és mézbort. A patikusok vele ízesítették a keserű orvosságokat. A méz és propolisz készítmények fokozzák a fertőzésekkel szembeni immunitást, segítik a betegségek, a szellemi fizikai kimerülés leküzdését, erősítik a legyengült szervezetet. A méz elnevezés gyűjtőnév – tájanként és a gyűjtés időszakától függően változik a méz jellege is. Franciaországban levendula, Spanyolországban eukaliptusz, Kanadában juhar, a Kárpátokban fenyő és sok más ízű és illatú méz is ismert.



GESZTENYEMÉZ: erősítő hatású lábadozó betegek számára, javítja az étvágyat. Kiválóan alkalmazható visszértágulattól szenvedő betegek étrendjében is.
AKÁCMÉZ: a legértékesebb és legdrágább mézfajta. Világos színű, folyékony. Torokgyulladás, köhögés, emésztési zavarok ellen ajánlott.
HÁRSFAVIRÁGMÉZ: kicsit sötétebb, kellemes illatú. Lázas influenzás jellegű betegségek, nyugtalanság, idegesség ellen javasolt.
ZSÁLYAMÉZ: étvágytalanság, gyulladások, sebek és gennyes pattanások gyógyítója.(Az érintett felületre kenve fejti ki áldásos hatását.)
A méz - állás közben kikristályosodhat, de ez nem rontja a minőségét. Egyszerűen folyékonnyá tehető meleg vizes edénybe állítva, vagy közvetlenül 30 fokra felmelegítve. Most pedig következzék néhány mézzel készült gyógyító recept:
MÉZSODÓ – TOROKGYULLADÁSRA
Egy tojás sárgáját és 2 evőkanál mézet habosra keverünk, és fokozatosan felengedjük egy pohár meleg tejjel. Lassan, kortyolgatva 10-15 perc alatt kell elfogyasztani még melegen. Felnőttek napi 2 – 3 pohárral, kisgyermekek napi egy pohárral fogyasszanak belőle.
FOKHAGYMA MÉZZEL – IMMUNERŐSÍTÉSRE
Két fej fokhagymát gerezdjeire szedünk, meghámozunk, pépesre zúzzuk. Egy kisebb edényben összeforgatjuk annyi mézzel, hogy sűrű, jól kavarható legyen. Takaréklángon állandó keverés mellett aranyszínűre sütjük. Napi 2-3 evőkanálnyit fogyaszthatunk belőle. Ezen elkészítési mód megsokszorozza a fokhagyma immunerősítő hatását.
MÉZES VITAMINTÁL
Sárgarépát, nyers céklát, fejes káposztát, almát, aszalt szilvát, karalábét, vöröshagymát tetszés szerinti arányban finomra reszelünk -2 evőkanál mézzel elkeverjük, sóval, köménymaggal ízesítjük
HAGYMÁS MÉZ – KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁSRA
Két közepes fej hagymát a sütőben –mint az almát – megsütünk. Külső héját lehúzzuk. Egy edényben össze turmixoljuk, majd ha kihűlt elkeverjük 10 dkg mézzel. Kevés tejjel,vagy vízzel hígítható. Gyerekeknek 1-6 kiskanálnyit, felnőtteknek 3-6 evőkanálnyi a napi adag belőle. A tünetek múltával az adagot fokozatosan csökkenthetjük.

FOGYASSZUNK BELŐLE MINÉL TÖBBET (persze csak akkor, ha nem vagyunk cukorbetegek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése