2012/10/10

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : BIZALOM


Bizalom

A bizalom a társadalmi életünk törékeny, de mégis lényeges része – hiszen működésképtelenné válna minden a világon, ha senkiben sem mernénk megbízni. A megbízható, és kiszámítható környezet nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az életünk teljes legyen. De miképp is fogalmazható meg, hogy mi a bizalom? A bizalom lényegében egy olyan függő állapot, amelyet önként vállal az ember annak érdekében, hogy a céljait elérje. Önként hinni abban, hogy a másik fél a javadat akarja, és ennek érdekében cselekszik. A bizalom egyben kockázat is – hiszen visszaélhetnek mindazzal az információval, amit magadról kiszolgáltattál, amivel sebezhetővé tetted magad. Mert nagyon tud fájni, ha csalódnod kell valakiben, akiben megbíztál… És nem dicsőség az sem,ha Te válsz megbízhatatlanná…
 „Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa. És figyel rád, mert fontos számára a te sorsod. Barát az, aki megért - s akit mélységesen megértesz. Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel van. Mintha magaddal beszélnél.”(Müller Péter)


„Évek kellenek a bizalom kiépítéséhez, de elég néhány másodperc a lerombolásához.”(Paulo Coelho)
Egy ölelés (...) sokkal többet jelent két test érintkezésénél. Egy ölelés azt jelenti: nem vagy fenyegető, nem félek ennyire közel kerülni hozzád, el tudok lazulni, otthon érzem magam, védett helyen, ahol megértenek. A hagyomány szerint valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.”(Paulo Coelho)
A legtöbb ember azt gondolja, hogy ha őszinte, akkor ezzel mások visszaélhetnek. Pedig ez nem így van. Ha én őszinte vagyok, és kimondom, ami velem történt, megszabadulok a tehertől. Egy. Kettő: ha valaki ezt így vagy úgy kiferdíti, és elmondja másnak, akkor abból megtudom, hogy valójában milyen ember.”(Csernus Imre)
„A legnagyobb ajándék, amit embertársadnak adhatsz, az, hogy őszinte szívvel figyelsz rá.”(Richard Moss)
„Vannak ilyen ölelések, amikor az ember úgy érzi, egybeolvad a másikkal. Néha a vágy ölelése ez, néha viszont a biztonság utáni vágy mozgat, és így menekülünk ahhoz a másik felünkhöz, akivel összebújva talán a legnagyobb borzalmakat is át lehet vészelni.”(Laurell Kaye Hamilton)
„Döbbenetes, milyen hirtelen elszállt a fojtogató félelem, döbbenetes, milyen tökéletes biztonságban éreztem magam abban a pillanatban, amint meghallottam a hangját.”(Stephenié Meyer)
„Tudod, mi a legkellemetlenebb érzés, amit el bírok képzelni? Ha képtelen vagy megbízni abban az emberben, akit a világon mindennél jobban szeretsz.”(Cassandra Clare)
„Ha valaki érdemtelenné vált a bizalmadra, te is levizsgáztál - emberismeretből.”(Kaposi Kis István)
„Az ember könnyen sírva fakadhat, ha engedte magát megszelídíteni...”(Antoine, de Saint-Exupéry)
„Ha a problémáidat nem osztod meg azzal, aki szeret, nem adsz neki alkalmat arra, hogy eléggé szeressen téged.”(Dinah Shore)
„Van, aki bizalmadba férkőzik, de nem a helyhiány miatt kerül ki onnan.”(Balázs Tibor)
„Senkit sem ismerhetünk meg teljesen. Ezért a legfélelmetesebb elfogadni valakit, hittel és bizalommal, és reménykedni, hogy ő is így fogad el minket.”(Libba Bray)

„Sokat gondolkodtam rajta, vajon mi lehet a legfontosabb kapocs egy párkapcsolatban, és végül egy dolgot találtam. Ez pedig a spontán bizalom. Amikor két ember úgy találkozik, mintha "beléjük csapott volna a villám", kölcsönösen tudnak rajongani egymásért, felnéznek a másikra, és ha szükséges, akár tűzbe is mennek a társukért. Ilyenkor a spontán találkozásból kölcsönös, spontán bizalom jön létre. „(Csernus Imre)
„A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senkinek.”(George Bernard Shaw)
„Az életben néha előfordul, hogy beleesünk egy-egy gödörbe, amiből nem tudunk egyedül kimászni. Erre vannak a barátok meg a család. Hogy segítsenek. De csak akkor tudnak segíteni, ha szólsz nekik, hogy ott ülsz a gödör alján.”(Meg Cabot)
„Semmi sem félelmetesebb a kételkedésnél. A kételkedés embereket választ el. Olyan méreg, ami barátságokat porlaszt szét és kellemes kapcsolatokat darabol fel. Olyan tüske, ami irritál és sebez; olyan fegyver, ami öl.”(Buddha)
„A barát az az ember, aki mellett hallgathatok, más szóval nem kell tőle féltenem belső kertjeimet, hegyeimet, vízmosásaimat és sivatagaimat, mert nem fog beléjük taposni.”(Antoine de Saint-Exupéry)
„Szeretni nem lehet szkafanderben - csakis meztelenül. Aki szeret: védtelen.”(Müller Péter)
„Sosem vagyunk sebezhetőbbek, mint amikor bízunk valakiben - de paradox módon, ha nem tudunk bízni, nem találhatunk sem szeretetet, sem boldogságot.”(Walter Anderson)
„Az emberekben nem lehet megbízni... a legjobbakban is csalódunk, akikről semmi okunk nem volt hinni, hogy keserűséget, bánatot és csalódást okoznak nekünk... talán jóhiszeműen vagy tudaton kívül? Meglehet, de ez nem változtat semmit a kínos megdöbbenésen.”(Karinthy Frigyes)
„Az egyetlen kifejezés, amely a "nem szeretlek"-nél fájóbb lehet, a "nem bízom benned". Az elsőnek valaki máshoz van köze. A szív döntéseit nem lehet megkérdőjelezni. A másodiknak viszont kizárólag te vagy az oka.”(Tonya Hurley)
„Minél inkább megnyitjuk a szívünket egy másik ember előtt, annál sebezhetőbbé válunk.”(Eva-Maria Zurhorst)
„A barátság két dolgon alapul. Tiszteleten és bizalmon. Mindkettőre szükség van. Mindkét félnél. Tisztelhetünk valakit, ám ha nincs meg a bizalom a másik iránt, úgy szétforgácsolódik a barátság.”(Stieg Larsson)
„Akit szeretünk, azt ismerjük, de nem tudjuk és nem is akarjuk tudni a titkait. A szeretet nem ismer nyomozást.”(Ancsel Éva)
„Hatalmas erő forrása, ha van az életünkben néhány olyan ember, akiknek minden érzésünket elmondhatjuk, és bízhatunk benne, hogy azután is szeretni fog, nem gázol a lelkünkbe bírálatával, ítélkezésével.”(John Gray)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése