2012/10/29

HETI ÍZPRÓBA : KÖRTE


Körte

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Formája, színe és mérete elég változatos; a lehet hosszúkás, kerekded, almára hasonlító, színe sárgás, zöldes, barnás, esetenként pirosas. Vannak nyári – és téli elálló körtefajták. Utóbbiak egész télen rendelkezésünkre állnak. Édes és lédús, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza, a kiegyensúlyozott étrend alapeleme. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot,jódot,  cinket. Elég magas a szénhidráttartalma: 15,4 gramm/ 100 gramm.(cukorbetegek mérve és a szénhidráttartalmát a napi adagba beszámítva fogyaszthatják).



 Egészségre gyakorolt hatása:
·          gyomorkímélő - leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra.
·          kalciumtartalma hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek.
·         magas pektin tartalma segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést
·         kiváló méregtelenítő
·         pozitívan hat a vese működésére
·         csökkenti a vérnyomást.
·         segít az érelmeszesedésben szenvedő betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedőknek
·         a benne található vas segíti vörös vérsejtek képzését
·         mivel jódban gazdag fogyasztását javasolják a strúmában szenvedőknek.
·         csökkenti a vér koleszterinszintjét.
·          enyhíti a reumatikus fájdalmakat.
·         jó K-vitaminforrás – segít a véralvadásban
Legelterjedtebb fajtái: Bosc kobak, ami tartós tárolásra alkalmas, Kieffer körte, amely októbertől-decemberig fogyasztható, Vilmos –amely a világon a legelterjedtebb körtefajta, Packham’s Triumph, Hardenpont téli vajkörte, Japán körte, Abate. A körtét magában is érdemes fogyasztani, hiszen nagyon finom és lédús. Köret gyanánt is remek kiegészítője lehet a sült húsoknak, de a desszertek között sem véletlenül van bebetonozott helye, hiszen például a legegyszerűbben elkészíthető fahéjas cukorral grillezett körteszeleteknek is fantasztikus íze van. Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal, nagyon finom fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel.

RECEPTEK
KÖRTEKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg körte, 15 dkg cukor/ vagy annak megfelelő édesítőszer, 15 dkg liszt,2 dl fehérbor,3 dl tejszín,3 dl tejföl,1 liter víz,1db citrom, szegfűszeg, fahéj, só ízlés szerint
Elkészítés:
A megpucolt körtéket pici kockákra vágjuk.A forrásban lévő kb. 1 liternyi vízbe citromot
csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral/édesítőszerrel puhára főzzük. Beleöntjük  a fehérbort. A tejfölt, a tejszínt a liszttel egyenletesre keverjük, a levest behabarjuk vele, és jól fölforraljuk. Ha kell, még utána fűszerezzük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
KÖRTÉS-OLDALAS ÍNYENCEKNEK
Hozzávalók: 1 kg oldalas, 5 darab körte, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup , pici bors,só ,2 dl olaj, 5 gerezd fokhagyma apróra szelve, 2 dl vörösbor, fél citrom leve
Az oldalasokat besózzuk, borsozzuk, majd a mustár-ketchup-fokhagyma-citromlékeverékével egyenként bekenjük, és egy éjszakára hűtőbe téve érleljük. Másnap kiolajozott sütőbe tesszük, alufóliával lefedve sütni kezdjük. Ha már félig megpuhult rátesszük a kimagozott és cikkekre szelt körtéket, leöntjük a mézzel – és pirosra sütjük.(A méz egyébként ki is hagyható).
FŰSZERES PULYKAMELL-TEKERCSEK KÖRTÉVEL
Hozzávalók: 8 szelet pulykamell-filé, só,bors, 1 pici friss gyömbér, 8 kelkáposztalevél, 8 db körte, 1 evőkanál citromlé, 8 szelet sonka, 8 szelet sajt, olaj, 10 dkg szeletelt, pirított mandula, 2 evőkanál méz/vagy diabetikus méz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor.
 A pulykamell-filéket óvatosan kiklopfoljuk. A hússzeleteket megszórjuk sóval, borssal, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben leforrázzuk. A meghámozott, kimagozott körtét gerezdekre vágjuk és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka-, ill. sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük és fogvájóval összetűzzük. Az olajat felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne. Kevés vízzel felöntve készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és aprított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére. A felszeletelt pulykatekercseket a mandulás körtével tálaljuk.
KÖRTÉS LEPÉNY-ÉDESSZÁJÚAKNAK.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál porcukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1 sütőpor, pici só
A töltelékhez: 10 db nagy körte, 2 pohár tejföl, 4 db tojás, őrölt fahéj, 4 evőkanál porcukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer
A tetejére: 1 tojás
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A nagyobbikat lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a tepsibe tesszük úgy, hogy az oldalán peremet képezzünk. A meghámozott, kimagozott körtét, vékonyra szeleteljük, majd a tepsiben lévő tésztára rakosgatjuk egyenletesen elosztva rajta a szeleteket. A habosra felvert tojásokat összekeverjük a tejföllel, a fahéjjal és a cukorral, majd a körtére simítjuk, a másik tésztát is kinyújtjuk, és ráhelyezzük. A széleket összenyomkodjuk, és a felvert tojással megkenjük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, készre sütjük. 
KÖRTÉS TEJBEDARA

Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg búzadara, 5 tojás, 15 dkg cukor/vagy annak megfelelő édesítőszer, 5 dkg vaj, 1 citrom, 3 nagy körte, őrölt fahéj, a tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa,
A megszokott módon tejbegrízt főzünk-, langyosra hűtjük.. A tojás sárgákat a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket összekeverjük a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt óvatosan beleforgatjuk a tejbedarába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába töltjük a masszánkat, és megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése