2012/10/22

HETI ÍZPRÓBA: KAPOR


Kapor

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt már az ókorban is alkalmazták fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Talán a világ legelterjedtebb és legrégibb fűszereként tartják számon, igaz abban a kérdésben, hogy hol is volt eredetileg az őshazája megoszlanak a vélemények.(Földközi-tenger vidéke, vagy Dél-Ázsia) – szerencsére a világ minden országában elterjedt, így hazánkban is könnyen termeszthető, beszerezhető. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű. Zölden és szárítva, magját egészben és darálva is használjuk.  Gazdasági szempontból is jelentős: hiszen jellegzetes ízét hasznosítja a konzerv-, cukor-, és likőripar egyaránt, de még az illatszerek gyártásánál is alkalmazzák illóolaj tartalma miatt. A konyhakert kihagyhatatlan növénye – rövid tenyészidejű, és ahol egyszer „bevette „magát, ott elpergő magjai miatt folyamatosan terem. Hasznosítható nyersen (ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma), de szellős helyen száránál összekötve megszáríthatjuk, így a téli időszakban sem kell lemondanunk az ízéről. Tartalmaz ásványi anyagokat (vas, kalcium és mangán), antioxidánsokat. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb. Gyógyhatása sokrétű:
·         csecsemők részére csuklásra, hascsikarásra, gyenge teát készítenek belőle;
·         gyomorerősítő - segíti az emésztést,
·         szünteti a puffadást,
·         csökkenti a húgyutak, és az emésztőrendszer gyulladásait,
·         leheletfrissítő,
·         nyugtató.
·         jó hatással van a hormonháztartásra,
·         főzete bőrregeneráló hatású.
·         csökkenti a magas vérnyomást, tágítja a szív koszorúereit,
·         csökkenti a koleszterinszintet.
·         antioxidáns-tartalma miatt megakadályozza a daganatos sejtek kialakulását.
·         borogatást készítve belőle csökkenti az izomfájdalmakat.
Felhasználása sokrétű: levesek, szószok, mártások, halételek, saláták elkészítésénél, savanyúságok eltevésénél egyaránt alkalmazható. Fontos, hogy mindig a főzés befejezése előtt tegyük bele az ételeinkbe, így intenzívebb marad az íze, és nem vesznek el a fontos ásványi anyagok és vitaminok sem.
EGYSZERŰ KAPORLEVES
Hozzávalók: 3 l csontlé, 5-5 dkg vaj és liszt, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl.
A megmosott kaprot apróra vagdaljuk, és a vajból és lisztből készült rántásban néhány percig pároljuk. Majd a csontlével föleresztjük, felforraljuk. Tálaláskor a levesestálban elkavart tojássárgájára és tejfölre öntjük, jól összekeverjük, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy karalábé és egy zeller reszelve, 5 újhagyma, 5 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 csomó retek, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó zeller zöld, 1 csomó kapor, 1 doboz krémtúró, 2 dl tejföl, citromlé, só, törött bors, 1 chili paprika
Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, felszelt chili paprikával valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldet, kaprot. A tejfölt elkeverjük a krémtúróval, és ráöntjük. Lehűtve tálaljuk.
KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 4 evőkanál finomra vágott kapor, 3 dl tejföl, 3 liter csontlé, só, 2 nagy fej vöröshagyma, kicsi  cukor, vagy édesítőszer, ecet

A megszokott módon rántást készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba tesszük és állandó keverés mellett megpároljuk, felöntjük a csontlével, és felforraljuk.
Megsózzuk, 10 percig főzzük. Gyakran kevergetjük.
Megsavanyítjuk az ecettel ízlés szerint, belekeverjük a meghagyott finomra vágott kaprot, a tejfölt,és még egyszer felforraljuk. Legjobban a
főtt marhahúshoz illik.
JUHTÚRÓS GALUSKA KAPORRAL
Hozzávalók: 80 dkg liszt,4 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 40 dkg juhtúró, 1 csomó kapor.
A lisztből a tojással a szokásos módon galuskát keverünk, megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, és összekeverjük a galuskával és a tejföllel. Megsózzuk, és egy tepsiben szétterítjük. Elmorzsoljuk a tetején a juhtúrót. Megszórjuk az apróra vágott zöldkaporral. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
KAPROS –FŰSZERES CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:12 db csirkecomb, 60 dkg burgonya, só, bors, mustár, 10 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó  kapor, és ízlés szerinti mennyiségű rozmaring.
Egy alufóliával kibélelt tepsibe a megsózott csirkedarabokat lerakjuk. Karikára vágott burgonyát rakunk mellé, megsózzuk, és a vajdarabkákkal megszórjuk. Öt dkg vajat megolvasztunk, majd összekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával, rozmaringgal és mustárral. Ezzel a krémmel megkenjük a húsdarabokat. Lefedjük alufóliával, és megsütjük.
ÉDES KAPROS-TÚRÓS RÁCSOS LEPÉNY
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25  dkg vaj,10 dkg porcukor, 2 tojás, kapor,egy csipet só, 1 sütőpor, kevés tej; A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 dl tejföl, 10 dkg mazsola, kapor, 15 dkg cukor, 4 tojás fehérje
A lisztet, a vajjal, a cukorral, 1 tojássárgájával, egy csipet sóval, és a sütőporral, valamint egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük. Az áttört túrót, a tejfölt, a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a finomra vágott friss kaprot, és végül a 4 tojás keményre felvert habját beleforgatjuk. A tészta felét vékonyra kinyújtva kivajazott tepsibe terítjük, a tölteléket ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. A tészta másik felét vékony rudacskákra sodorva, rácsszerűen rakjuk rá. Tojássárgájával megkenve, forró sütőben megsütjük.

Jó étvágyat mindenkinekJJJJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése