2012/10/19

EGÉSZSÉGPÉNTEK : SZEMÜNK FÉNYE


Szemünk fénye

Október a látás hónapja. Vallják be őszintén: mikor voltak utoljára szemvizsgálaton? Mikor ellenőrizték utoljára, a látásélességét – a szemfenék állapotát… Ugye nehéz megmondani… Az ember még, ha vannak is kellemetlen tünetei – homályos látás, szemkönnyezés, repkedő pontok, és színes karikák a fény körül– hajlamos legyinteni rá, és elodázni a szakemberhez való fordulást. Mint, ahogy az olvasószemüveg vásárlását is sokan elintézik a legközelebbi piacon, vagy bevásárlóközpontban. Pedig rossz úton haladunk, ha ezt az irányt választjuk. Aki szemüveget, kontaktlencsét visel, annak félévente tanácsos a szakembereket felkeresni, de ha nincs semmiféle panaszunk, akkor is ajánlott legalább 2 évente részt venni egy-egy szűrésen, ahol amellett, hogy az estlegesen szükségessé váló szemüveg felírásán túl egyéb szemészeti elváltozásokra is fény derülhet, és számos belgyógyászati megbetegedés jele és stádiuma is felismerhetővé válhat. ( A szemfenéken található erek állapota jól fémjelzi a szervezet egészében lévő erek állapotát – így az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség által okozott szemfenéki elváltozások jól reprezentálják az adott betegség előrehaladását). Gyakori probléma egy-egy fárasztó nap után, hogy a szem túlterheltségének következtében ég, és fáj a szemünk, összefutnak előttünk a betűk, és még a fejünk is megfájdulhat. A szemfáradtság, és a szemszárazság kialakulásának okai:
·         a sötétben, megfelelő háttérvilágítás nélküli tévézés,
·         a hosszabb ideig tartó folyamatos autóvezetés,
·         Túlszáraz szobai levegő,
·         a légkondicionált helyiségekben való huzamos tartózkodás,
·          légszennyezettség,
·          dohányfüst.
·         monitor előtt végzett munka
A kellemetlen tünetek – a kialakuló kötőhártya-gyulladás- a kiváltó tényezők elkerülésével csökkenthetőek, de mivel erre nem mindig nyílik, lehetőség gyakran válik szükségessé a szakember által felírt szemcseppek, és gyógyszerek használatára. Emellett ma már számos étrend-kiegészítő, és gyógynövény alapú készítmény is kapható a patikákban, amelyek kedvező hatással vannak látásunkra, a természetes forrásból -tudatos táplálkozással bevihető vitaminokról nem is beszélve. Ilyenek:
·         béta-karotin – ami az A-vitamin elő - vitaminja, és erőteljes antioxidáns (mindenben található, ami zöld- sárga-narancssárga színű zöldség -sárgarépa, sütőtök)
·         A-vitamin (csukamájolaj, hal, tej, zöld- sárga-narancssárga színű zöldségek)
·         C-,és E-vitamin (citrusfélék,a növényi olajok, mogyoró,  teljes kiőrlésű gabonafélék, sötétzöld levelű zöldségek)
·         cink (húsok, máj, hüvelyesek, tojás, tej, mustár, tökmag)
·         omega-3-zsírsavak (dió, lenmag, lenmagolaj, hidegvízi halfajták – lazac, tonhal, pisztráng,)
Vigyázzunk mindannyian látásunkra – hiszen olyan kincs, ami pótolhatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése