2014/10/11

HETI HÍRMORZSÁK 41.hét


KÍNAI TULAJDONBA KERÜLT A WALDORF ASTORIA


Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2014. október 6., hétfő (MTI) - Egy kínai biztosítónak adták el 1,95 milliárd dollárért New York egyik legpatinásabb szállodáját, a 27 Hilton-luxushotel zászlóshajójának tekintett Waldorf Astoriát.
    A 83 éve, art deco stílusban épült luxushotel, amelyet 65 esztendeje vásárolt meg Conrad N. Hilton, a pekingi székhelyű Anbang Insurance Group kezére került. A 47 szintes, 1232 szobával rendelkező manhattani szálloda üzemeltetését ugyanakkor "stratégiai partnerségben" további 100 éven át a Hilton Worldwide látja el.
    A Hilton és a mindössze tíz éve alapított, de több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztató és 20 millió ügyféllel rendelkező Angbang közös közleménye szerint a megkopott fényű Waldorf Astorián jelentős felújítást fognak végrehajtani, korábbi pompájának helyreállítása érdekében.
    Az "eredeti" szálloda 1893-ban nyílt meg William Waldorf Astor milliárdos Ötödik sugárúti palotájának helyén. Waldorf unokatestvére, John Jacob Astor IV. néhány évvel később a közelben egy újabb hotelt építtetett, amely azonban az alkoholtilalom idén tönkrement és 1929-ben lebontották. A helyén húzták fel az Empire State Buildinget, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) megépítése előtt, majd a leomlott ikertornyok helyén emelt One World Trade Center megépítéséig átmenetileg újra New York legmagasabb épülete volt.
    A hotel, amelynek éttermei ma is a New York-i elit kedvenc vacsorázó helyei közé tartoznak, 1931 óta működik jelenlegi helyén, a Park Avenue-n. A legenda szerint 1896-ban itt találták fel a Waldorf-salátát, s a külföldi államfők által preferált szállodában forgatták le Ginger Roberts főszereplésével a mozikban 1945-ben bemutatott Hétvége a Waldorfban című filmet.
    A Hilton Worldwide egyébként - amelynek tavaly decemberi, kezdeti nyilvános részvénykibocsátása a szállodaiparban példátlan, 2,35 milliárd dolláros tőkebeáramlást eredményezett - azt tervezi, hogy Bangkoktól Balin át Beverly Hillsig kilenc új luxusszállodát nyit, aminek költségeihez a Waldorf Astoria eladása is hozzájárul.

VÁDEMELÉSI-JAVASLAT EGY KÓRHÁZI BALESET MIATT


    Budapest, 2014. október 6., hétfő (MTI) - A rendőrség szerint az orvosigáz-ellátó műszaki hibája okozta egy nő halálát a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban tavaly nyáron, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket; négy ember ellen vádemelést javasol a rendőrség.
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői, a rendőrség honlapján megjelent közleményében felidézte: a kórház vezetője 2013. július 26-án bejelentette, hogy előző nap egy nőgyógyászati műtét közben komplikáció lépett fel, és egy 62 éves asszony meghalt. Másnap egy 31 éves nő altatásakor alakultak ki hasonló tünetek: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.
    Azt írták: a rendőrségi és szakértői vizsgálat megállapította, hogy a betegek altatására használt orvosigáz-ellátó hibás működése okozta a komplikációt, amely az elsőként műtött beteg halálához vezetett. A nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket - áll a közleményben. A felújított kórházat egy héttel korábban adták át.
    A műtőt úgy adták át, hogy az orvosigáz-ellátó előírt üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna - hangsúlyozták.
    A megyei rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást, amelyet az orvosigáz-ellátó rendszer kiépítéséért és a műszaki átadásért felelős négy műszaki szakember ellen indított halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt, és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.

DÉLIGYÜMÖLCSÖK GÓRCSŐ ALATT


    Budapest, 2014. október 6., hétfő (MTI) - Kiemelten ellenőrzi a déligyümölcsök minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), elsősorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és az egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
    A Nébih közleménye szerint Magyarországon évente átlagosan közel 12 kilogramm déligyümölcsöt fogyasztanak, szezonjuk szeptember végétől március közepéig tart. Mivel a déligyümölcsök minősége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítő, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte e termékek minőségének kiemelt ellenőrzését.
    A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minőségi paramétert vizsgálni kell. Az ellenőrzés célja a citrusféléknél a penészes, romlóhibás, esetleg fagyott, nem megfelelő létartalmú gyümölcsök, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség, az avokádónál az éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök, a banánnál pedig a túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszűrése.
    Csak a nem megfelelő minőségű termékek árupiacról történő kivonásával és a helyes forgalmazói magatartással (folyamatos áruleválogatás, megfelelő tárolási körülmények és nyomonkövethetőség) érhető el, hogy a vásárlók jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain - írja közleményében a Nébih.

EURO DISNEY – MENTŐÖV


    Párizs, 2014. október 6., hétfő (MTI) - Egymilliárd euróval feltőkésíti a Párizs közelében található Euro Disney szórakoztató parkot az amerikai anyacég, a The Walt Disney Company - jelentette be hétfőn az Európa leglátogatottabb magánkézben lévő turisztikai célpontját üzemeltető Disneyland Paris.
    A franciaországi park 1992-es megnyitása óta hatalmas adósságállományt görget maga előtt, az elmúlt években azonban a látogatottság fokozatos visszaesésével a bevételei is csökkentek.
    A Párizs közeli Marne-la-Vallée-ban található intézmény szeptember 30-i adatai szerint 2014-ben 14,1 és 14,2 millió között lesz a látogatók száma, ami 7-800 ezerrel kevesebb, mint tavaly, amikor is már több 1 millióval kevesebben keresték fel az Euro Disneyt, mint 2012-ben, s így 15 millió alá esett a látogatók száma. 
    "Tekintettel a főrészvényesünkre, a csőd soha nem jött szóba" - jelezte a párizsi park vezetősége.
    Az amerikai mentőövvel az Euro Disney 250 millió euróval növelheti a tartalékait, 750 millió eurót pedig az adósságállománya csökkentésére fordíthat, s azt leviheti a jelenleg 1,7 milliárd euróról az egymilliárd eurós küszöb alá.   
    A feltőkésítés valószínűleg egy nyilvános vételi ajánlat formájában fog megvalósulni, amelynek eredményeképp az Euro Disneyt kivonhatják a párizsi tőzsdéről.
    "Ez egy eshetőség, de nem feltétlen szándéka vagy célja az akciónak. A részvényesek fognak róla dönteni" - közölte Marc Stead, a párizsi vállalat pénzügyi vezetője.
    A befektetés két részletben fog lezajlani: az Euro Disney közvetlen tőkeemeléssel mintegy 420 millió készpénzhez jut az anyavállalattól, a kaliforniai Burbank csoport pedig 600 milliós adósságkövetelést új részvényekké alakít át, a fennmaradó adósság visszafizetésének határidejét pedig kitolják 2024-re. Ez a projekt hirtelen 43 százalékkal csökkenteni fogja a cég adósságát.  
    A pénzügyi igazgató szerint az operáció egyik célja a jövőbeni fejlesztések biztosítása és újabb munkahelyek teremtése. A 15 ezer főt foglalkoztató Euro Disney még az idén 200 új munkahelyet kíván létrehozni.
    Annak ellenére, hogy nem várható leépítés, a szakszervezetek a fizetések befagyasztásától tartanak. Ezt a vezetőség kizárta. "Nem célunk a fizetések befagyasztása, mert az alkalmazottak szerves részeit képezik annak, amit a látogatóinknak kínálunk" - fogalmazott Marc Stead a France Info hírrádióban.
    A párizsi parkban jelenleg a Walt Disneynek 40 százalékos, a szaúdi hercegnek, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíznak pedig 10 százalékos tulajdonrésze van, a maradék 50 százalék magánbefektetők és intézmények kezében van. Hosszú távon a Disney 100 százalékos tulajdonossá válhat. A cég egyébként azt szeretné, ha az Euro Disney a tőzsdén maradna, ezért azt kéri a részvényesektől, hogy ők is járuljanak hozzá a tőkeemeléshez. A szaúdi herceg egy hét gondolkodási időt kért.
    Huszonkét évvel ezelőtti megnyitása óta az Euro Disney többször is csőd közeli helyzetbe került: 1994-ben, 2004-ben és 2012-ben is fel kellett tőkésíteni annak ellenére, hogy Európa leglátogatottabb magánkézben lévő turisztikai célpontjaként kereskedelmileg inkább sikeresnek tekinthető a vállalkozás: Franciaország egyik legnagyobb szállodakomplexuma működik a parkban, amelynek kihasználtsága jobb az átlagosnál. Az elmúlt 22 évben azonban az álomgyár pénzügyileg valóságos rémálommá alakult át. Az első hét nyereséges év után, nettó 800 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A tőzsdén a cég nem ér többet 110 millió eurónál, öt év alatt 54 százalékot vesztett az értékéből, a részvényeket rekord alacsony áron cserélik.

ÖTVENÉVES AZ ÚJFEHÉRTÓI FÜRTÖS MEGGY

    Újfehértó, 2014. október 7., kedd (MTI) - Ötven évvel ezelőtt nemesítették ki a fürtös meggyet, amely idén februárban kapta meg az Európai Unió földrajzi árujelző oltalmát - hangzott el a Zsindelyes Pálinkafőzde által szervezett eredetvédettségi és jubileumi gálaünnepségen kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.
    Az eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében azt mondta, a meggynek és a magyarságnak közös története régen kezdődött, amelyben most - a földrajzi oltalom révén - új fejezet kezdődik.
    A földrajzi oltalomról szóló okiratot V. Németh Zsolt nyújtotta át Papp Józsefnek, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosának, majd az ünnepség keretében elhelyezték az ezt megörökítő időkapszulát is.
    A fürtös meggyet az Újfehértói Gyümölcskutató Állomás nemesítette ki 1964-ben, nevét a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosról kapta. A Zsindelyes Pálinkafőzde 2002-től foglalkozott a meggypálinkával és kísérletezett az újfehértói fürtössel. A főzde 2004-ben, a Foodapest Élelmiszeripari Szakkiállításon újdonságdíjat kapott, majd 2006-ban sikerdíjat ugyanezen a szakmai rendezvényen. Az ágyas változat a főzde zászlóspálinkájává vált, mára már több mint 20 termékdíjat tudhat a magáénak.
    Az érpataki székhelyű pálinkafőzde idén két másik évfordulót is ünnepel: a főzde harminc évvel ezelőtt kezdte meg működését, a Zsindelyes márkanevet pedig tíz éve vette fel.
    A főzdét tulajdonló, pálinkák és szeszesitalok gyártásával, illetve forgalmazásával foglalkozó Zsindelyes Kereskedőház Kft. nettó árbevétele a korábban közölt adatok szerint 2012-ben 2 milliárd 488 millió forint, 2013-ban pedig 2 milliárd 466 millió forint volt.
    A cég mérleg szerinti eredménye a 2012-es nyilvános cégadatok szerint 5 millió 988 ezer forint volt, ez az összeg 2013-ban már 30 millió 737 ezer forintra emelkedett.

EBOLA

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2014. október 8., szerda (MTI) - Öt amerikai repülőtéren hamarosan kötelező szűrésnek fogják alávetni az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból az Egyesült Államokba érkező légi utasokat - közölték szerdán kormányzati forrásokra hivatkozva egybehangzóan amerikai sajtóorgánumok.
    Az amerikai repülőterekre érkező utasoknak a bevezetendő szabályok értelmében kérdésekre kell majd válaszolniuk és kézi szkenneres testhőmérséklet-mérésnek kell alávetniük magukat. A járvány sújtotta országok elvileg eddig is kötelesek voltak már a felszállás előtt megszűrni a tőlük kiutazókat.
    Az új amerikai intézkedéseket a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokkal szemben alkalmazzák majd, de azok kiterjedhetnek majd olyanokra is, akik más Ebola sújtotta országból érkeztek. Elsőként, a hétvégétől kezdve, a New York-i Kennedy repülőtéren kezdik el a szűrést, amelyet a jövő héttől kiterjesztenek Washington, Chicago, Atlanta és Newark nemzetközi repülőterére is.
    Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterhelyettes bejelentette, hogy a vám- és határőrizet alkalmazottjai utasítást kaptak rá, hogy a határátkelő helyeken kiszűrjenek mindenkit, akin a "betegség általános tüneteit" észlelik. Mayorkas nem bocsátkozott részletekbe, de annyit elmondott, hogy az utazóknak egyúttal felvilágosító nyomtatványokat ki fognak kiosztani, amelyek leírják, hogy milyen tünetei vannak a kórnak és hogy baj esetén hova forduljanak segítségért.
    Barack Obama elnök hétfőn jelentette be az utasforgalom megfigyelésével kapcsolatos tervet. A Fehér Ház és az amerikai járványügyi hatóság képviselői a múlt héten még ellenezték, hogy ellenőrizzék a beutazók testhőmérsékletét.
    John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette, hogy a nemzetközi közösség fokozza az Ebola-járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseit, és kijelentette, hogy Nyugat-Afrikában most emberekre, felszerelésre és pénzre is szükség van. A brit diplomácia Washingtonban tárgyaló vezetője, Philip Hammond a Kerryvel közösen megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy London 750 katonát vezényel Sierra Leonéba, akik ott egészségügyi központot létesítenek.
    Kerry kijelentette: az egészségügyi szakemberek és segélyek mozgása miatt fontos, hogy továbbra is üzemeljenek a nyugat-afrikai légi járatok, s nyitva maradjanak a határok.
    Dallasban egyébként szerda reggel elhunyt Thomas Eric Duncan libériai állampolgár, akit az Egyesült Államokban a jelenlegi járvány során elsőként diagnosztizáltak Ebolával. Duncan szeptember 20-án érkezett az Egyesült Államokba, s néhány nappal később elhatalmasodott rajta a betegség, de amikor orvoshoz fordult, először hazaküldték a kórházból. 28-án már mentővel szállították be és 30-án állapították meg róla, hogy Ebolás. A beteg a végső stádiumban kísérleti gyógyszert is kapott.
    A férfi elhallgatta, hogy néhány nappal Libériából történt elutazása előtt segédkezett egy Ebolában szenvedő beteg szállításában. A fontos információ visszatartása miatt mind Libériában, mind az Egyesült Államokban eljárást helyeztek kilátásba ellene. Az amerikai hatóságok szerint tízen kerültek kontaktusba Duncannel betegségének ragályos korszakában, mindnyájukat megfigyelés alatt tartják.
    A Pew közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint az amerikaiak 11 százaléka nagyon, további 21 százaléka pedig valamennyire aggódik amiatt, hogy az Ebola-vírus valamelyik ismerősüket is megfertőzheti. 67 százalékuk emiatt nem nagyon, vagy egyáltalán nem aggódik.

TANÍTÁS: DÉLELŐTT TÍZTŐL



    London, 2014. október 9., csütörtök (MTI) - Délelőtt tízkor kezdik az iskolát brit középiskolások az Oxfordi Egyetem négy évig tartó vizsgálatában, amely annak akar utánajárni, javulnak-e a vizsgaeredmények, ha később kelnek a diákok.
    Több mint száz angol középiskola 10. és 11. évfolyamra járó, GCSE-vizsgák előtt álló tanulói vesznek részt a vizsgálatban, amely azokon a tudományos bizonyítékokon alapul, amelyek arra utalnak, hogy a tizenévesek biológiai órája egyáltalán nincs összhangban a hagyományos tanítási idővel - számolt be róla a The Daily Telegraph online kiadása.
    A North Tyneside-i Monkseaton Gimnáziumban 2009-ben végzett úttörő kutatás során 19 százalékkal javultak a fő tantárgyakból szerzett érdemjegyek, amikor egy órával később kezdődött az iskola. Amikor azonban az iskolaigazgató távozott, visszatértek a 8.50-es kezdésre.
    Hat idegtudományi vizsgálat egyike lesz az új kutatás. Más projektek a testmozgást növelik, vagy változtatnak az órák közti szüneteken, és lesz, amelyik agytornáztató játékokat illeszt a tantervbe. A 2018-ig tartó hat vizsgálatban összesen több mint 60 ezer tizenéves vesz részt.
    "Tudjuk, valami furcsa dolog történik tizenéves korunkban, úgy tűnik, mintha nem lennénk összhangban a világ ritmusával. A szülők azt hiszik, azért, mert lusta a tini, és szerintük mindent megoldana, ha korábban menne aludni. A tudomány azonban azt mondja, reggel lenne szükség több alvásra" - magyarázta Collin Epsie, az alváskutatás vezetője.
    A tizenévesek biológiai órája általában kétórás késést mutat a felnőttekéhez képest. A neurológusok szerint biológiai hajlamuk szerint éjfél körül mennének aludni és reggel 9-10 óra között lennének teljesen éberek és tettre készek.
    A biológiai óra ezt a beállítást követi a lányok körülbelül 19, a fiúk 21 éves koráig.
    (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/11148930/Teenagers-to-start-school-at-10am-in-Oxford-University-sleep-experiment.html)

AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS FONTOSSÁGA



 Budapest, 2014. október 11., szombat (MTI) - A kormány fontosnak tartja, hogy az édesanyák minél hosszabb ideig anyatejjel táplálják gyermekeiket, és ez a célkitűzés a jövőben is érvényes marad - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

    Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett dokumentumban kiemelte: Magyarországon jelenleg 17 kórháznak van Bababarát címe, és folyamatban van további két intézmény akkreditációja. A minősítést szigorú nemzetközi szabályok alapján kizárólag olyan kórház kaphatja meg, amely teljes körű támogatást ad az anyatejes tápláláshoz minden újszülöttnek és édesanyjának. Örömteli - folytatta -, hogy európai viszonylatban jelenleg Magyarországon a legmagasabb - 36 százalék - a 180 napos korig kizárólagosan szoptatók aránya. 

    Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a szülészeti intézmények anyatejes táplálást támogató tevékenysége, valamint a védőnői szolgálat fokozott erőfeszítései következtében az első három hónapban anyatejet egyáltalán nem kapó csecsemők száma a tíz évvel előtti 6,4 százalékról 3,7 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a csecsemők több mint 95 százaléka naponta kap anyatejet, ami egyrészt immunológiai okok miatt, másrészt az érzelmi kötődés szempontjából fontos előrelépés.
    Tapasztalataik szerint az anyatejes táplálás mértékének növelését elsősorban a tájékoztatással, a védőnők és a szülésznők ez irányú szakmai ismereteinek bővítésével, valamint a megfelelő körülmények biztosításával tudják a leghatékonyabban elősegíteni. Magyarországon gyakorlatilag már minden szülészeten van a babák-mamák folyamatos együttlétét biztosító szolgáltatás.
    Az új várandósgondozásról szóló rendeletben külön kiemelték a védőnő szoptatás elősegítésével kapcsolatos feladatait, továbbá konkretizálták a kórházi védőnő ezzel kapcsolatos kötelezettségeit a területi védőnői ellátásról szóló rendelet kiegészítésével - jelezte az államtitkár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése