2014. október 12., vasárnap

HETI ÍZPRÓBA: CÉKLA - FOGYASZTÁSA KÖTELEZŐ!


Nap, mint nap olyan cikkek tucatjával találkozom a Facebookon, amelyek a cékla áldásos hatásait részletezik. Mint kiderült: nem véletlenül. Amikor az eheti ÍZPRÓBÁNAK nekikezdtem számos írást elolvastam, kielemeztem – és ettől fogva jómagam is lelkes cékla-fogyasztóvá váltam. Mert a cékla evését, vagy frissen facsart levének az ivását KÖTELEZŐVÉ kellene tenni mindenkinek a betegségek kialakulásának megelőzése, vagy a már meglévő betegségek gyógyításának érdekében. 

ÉRDEKESSÉGEK A CÉKLÁRÓL:

  • az egyik legegészségesebb gumós zöldség
  •   a céklát nevezik céklarépának is
  •   a cékla a cukorrépa valamint a leveles répa közeli rokona
  • már az asszírok, a rómaiak, a görögök is ismerték és használták, majd az európai királyságokban is sok betegséget gyógyítottak vele évszázadokon át
  • főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban
  • jellegzetes sötét bordó színét a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti
  • elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – levele nagyon finom salátában vagy gyógyteaként
  • hatékony gyógyír másnaposság esetén.  A benne található béta-cianin felgyorsítja a máj méregtelenítését, így az alkohol gyorsabban kiürül a szervezetből
  • a cékla természetes színezékként is felhasználásra kerül. Vörös színével számos élelmiszert - paradicsompüré, lekvárok, fagylaltot – javítanak fel
  • A viktoriánus korban hajfestékként is használták.
  • A legmagasabb cukortartalmú zöldség. Azonban az alacsony glikémiás indexű alapanyagok közé tartozik, lassan szívódik fel a szervezetben, ezért lehet egészséges eledel cukorbetegek számára is.

MI VAN BENNE?

1.     ÁSVÁNYI ANYAGOK: kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, jód, réz, mangán, szilícium, cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium

2.     VITAMINOK: A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.

3.     FITOVEGYÜLETEK: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok,

4.     ENZIMEK

5.     CUKROK

6.     AMINOSAVAK: Asparagin, Glutamin, Tryptophan, Lysin, Arginin

7.     SZÍNEZŐANYAG: Betanin


A CÉKLA GYÓGYHATÁSAI:

·        vérképző, magas vas és folsav-tartalma segíti a vérképzést
·        serkenti az epekiválasztást
·        erősíti a májat, a szívet
·        méregtelenít
·        megszünteti az emésztési-, és bél-problémákat
·        erősíti az immunrendszert
·        elősegíti a vizelet kiválasztást
·        javítja a sejtlégzést
·        serkenti az anyagcserét
·        segíti a pajzsmirigy-működését
·        kötőszövet-építő
·        erősíti az érfalat
·        szabályozza a gyomorsav működését
·        növeli a fehérje-anyagcserét
·        erőteljes antioxidáns - gátolja a rákos sejtek szaporodását.
·        csökkenti a koleszterin-szintet
·        magas rosttartalma segíti az emésztést
·        nyugtatja és erősíti az idegrendszert
·        szilícium-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot
·        véd a prosztatabántalmaktól, a csontritkulástól és a cukorbetegségtől
·        erősen lúgos kémhatású, ezért hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához
·        javítja az erőnlétet

MIKÉNT HASZNÁLJUK FEL?


RECEPTEK

ZÖLDSÉGES CÉKLALEVES

Hozzávalók:3 liter húsleves,6 közepes cékla, 40 dkg káposzta,3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 30 dkg burgonya,3 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál sűrített paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, méz, tejföl, 1 evőkanál liszt, 50 g vaj
A céklákat, a zöldséget és a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, felöntjük a zöldség lével és a fűszerek hozzáadásával puhára főzzük. Ezután adjuk hozzá a tejfölös-lisztes habarást. Az ecettel, a mézzel, és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.

CÉKLASALÁTA ALMÁVAL

Hozzávalók: 1 kg cékla,3 nagy alma,1 nagyobb vöröshagyma/ vagy 4 szál újhagyma, fél citrom leve,1 evőkanálnyi méz,3evőkanálnyi olívaolaj, pici kis só
A céklát hámozás után lereszeljük. Majd a meghámozott almát és vöröshagymát is hozzáreszeljük, megsózzuk, ráöntjük a citromlevet, olíva olajat és alaposan elkeverjük benne a mézet. Néhány órán át hűtőbe téve összeérleljük – köretnek, vagy önmagában is nagyon finom.

JOGHURTOS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 1 kg cékla, 3 pohár joghurt, 5 gerezd fokhagyma, só, bors
A céklákat meghámozzuk, lereszeljük. Ráöntjük a joghurtos öntetet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és jól elkeverjük.

CÉKLÁS BARNA RIZS

Hozzávalók: 30 dkg barnarizs, 70 dkg cékla, olívaolaj,2 kis fej vöröshagyma,5 gerezd fokhagyma, zöldséglé, só, őrölt bors,1 csokor zöldpetrezselyem,20 dkg kecskesajt, vaj
A céklát puhára főzzük, majd csíkokra vágjuk. Az olajon a hagymát és fokhagymát megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a rizst, és állandó kevergetés mellett tovább pirítjuk. Felöntjük a zöldség lével, és puhára pároljuk. Ha a rizs puha, hozzákeverjük a céklát, és belekeverjük a vajat. Tálaláskor rámorzsoljuk a kecskesajtot és az összevágott petrezselyemzöldet.

JÓ ÉTVÁGYAT!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...