2015. január 2., péntek

EGÉSZSÉGPÉNTEK : HIDEG NAPOKRA

TÉL,HIDEG,HÓ

Mit tehetünk a hideg ellen? 

Egyszerűen: ne menjünk hidegre – mondhatnám viccesen, de mint tudjuk, az ünnepi szabadságolásos, pihenős, lazulós hetek véget értek (sajnos), és lassan, de biztosan illik  visszazökkeni a munkába. Még akkor is, ha kinn farkasordító a hideg, röpködnek a mínuszok, csúsznak az utak – és az ember lánya/fia legszívesebben kis sem mozdulna a jó meleg szobából. Úgyhogy sapka, sál – s irány a zimankós, hideg tél!

Mit tehetünk, hogy ne fagyjunk jégcsappá, és elkerüljenek bennünket a betegségek?

Íme, néhány tanács – ki-ki, hasznosítsa belátása szerint!


  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  •    Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  •  Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  •  Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!

  • Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  • Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

Na, és mit EHETÜNK?



FOKHAGYMA MÉZZEL – IMMUNERŐSÍTÉSRE

Két fej fokhagymát gerezdjeire szedünk, meghámozunk, pépesre zúzzuk. Egy kisebb edényben összeforgatjuk annyi mézzel, hogy sűrű, jól kavarható legyen. Takaréklángon állandó keverés mellett aranyszínűre sütjük. Napi 2-3 evőkanálnyit fogyaszthatunk belőle. Ezen elkészítési mód megsokszorozza a fokhagyma immunerősítő hatását.

BÍBORKASVIRÁG (ECHINACEA)

 Az egyik legjobbnak ítélt gyógynövény, mely felveszi a harcot a megfázás és az influenza ellen, de akár a kialakult tünetek gyors leküzdésében is segíthet. Találkozhatunk vele kivonat, tea vagy akár gyógy cukorka formájában is. Tartalmaz: Poliszacharidokat (arabinogalaktánok), kávésavszármazékokat (cikóriasav), alkamidokat, flavonoidokat, illoóolajokat, poliineket tartalmaz. Gyógyászati célokra a növény föld fölötti részét is gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a gyöktörzs tartalmazza. Kivonatát belsőleg főleg az immunműködés javítására használják. Fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusfertőzések és a gyulladások ellen.

CSIPKEBOGYÓ

Csipkebogyó, hecsedli, kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban. Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében. Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  •   gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  •  vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  •  segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  •  sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  •  serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  • megszünteti a gyomorgörcsöt
  •  hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától


A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

Úgyhogy sapka, sál – a szabad levegő téged vár!

         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...