2015. január 26., hétfő

HETI ÍZPRÓBA: ECETET BELE - BALZSAMECET


ECET,BALZSAMECET

Olyan arcot vágsz, mintha ecetet ittál volna! – halljuk sokszor a dorgálást, ha valamivel kapcsolatban nem tetszésünket savanyú ábrázattal fejeztük ki. Igen. Az ecet savanyú. Savanyú, de ezerféleképpen felhasználható – akár gasztronómiáról, akár egészségről, akár háztartási munkáinkról van is szó.

Egy kis történelem…

Az ecet – nem vicc –idősebb a civilizációnál, hiszen ahol az ecetsav-baktériumok megtalálhatóak voltak (gyakorlatilag mindenhol), és hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Ugyanis ha az alkoholos italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük az alkohol ecetsavvá alakulása. A különböző gyümölcsökből készült eceteket már a babilóniaiak is használták i.e. 5000 óta mind ízesítésre, mind pedig tartósításra. Bármi, ami tartalmaz etanolt felhasználható ecetkészítésre, beleértve a bort, pezsgőt, almabort, vagy akár a sört, így az ecet számos különböző ízben elérhető. Így aztán készülhet gyümölcsökből – gyümölcsecet (almából –almaecet, - felismerhető az alapanyag íze; erjedt rizsből, rizsborból – rizsecet, és az „ébenfekete királynőnek” is nevezett balzsamecet, amit mustból állítanak elő.

Ecetgyártás

Ahhoz, hogy ecetet lehessen előállítani több tényezőre is szükség van: etil-alkoholra, etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (pl.borra), egyéb tápanyagokra (foszforra, nitrogénre, ásványi anyagokra, nyomelemekre, vitaminokra), vízre, ecetsav-baktériumra, levegőre és erjesztő berendezésre. Az ecetgyártás történhet:
  • biológiai erjesztéssel (a folyadékban lévő alkohol alakul át ecetté)
  • Orleansi eljárással (nagyon időigényes)
  • Schützenbach eljárással (gyors ecetgyártás)
  • Generátoros eljárással
  • Fermentoros eljárással (ma már ezt alkalmazzák a legtöbb helyen)


Az ecet áldásos hatásai:
  • gátolja az érszűkület kialakulását
  • antioxidáns vegyületei megakadályozzák a szabad gyökök elszaporodását, ezért védenek a rák ellen
  • Baktériumölő, fertőtlenítő (a méz és balzsamecet keveréke csillapítja a köhögést)
  • gyulladáscsökkentő
  • bőrnyugtató (ecetes borogatás rovarcsípésre)
  •  csökkenti a koleszterinszintet
  • csökkenti a vérnyomást
  • serkenti az emésztést
  • segíti a fogyókúrát, csökkenti az étvágyat
  • élénkíti a vérkeringést
  •  lassítja a cukrok felszívódását
  • enyhíti a torokfájást (1 kávéskanál ecetet keverjünk el 1 pohár vízben – és gargarizáljunk vele

A balzsamecet

A balzsamecet a szőlőben lévő etanolból készül, számos ásványi anyag forrása, található benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és mangán.

Tipusai:

  •    „ Tradicionális Balzsamecet” – szigorú tradicionális eljárásokkal, szabványok alapján készül – Olaszország kiemelt régióiban. az ott termelt szőlőből mustot készítenek, majd 12 éven át erjesztik különféle típusú fahordókban (boróka-, tölgy-, vagy eperfából készült)– különleges ízű, ébenfekete színű, kiváló minőségű,– és ennél fogva igencsak drága – balzsamecetet létrehozva. (100 liter mustból 12 év alatt 2 liternyi balzsamecet keletkezik –érthető a drágasága)
  •   „Modenai balzsamecet” - borecetből, karamellből, mustból és szőlőből állítják elő, néhány hónap alatt. Glutén-t is tartalmaz.

A balzsamecet felhasználása:

Intenzív íze miatt elegendő belőle pár csepp - olívaolajjal együtt használhatjuk salátaöntetekhez, de különleges ízt kölcsönöz a sült húsoknak is. Bátrabbak akár fagylaltok ízesítésére is kipróbálhatják, de gyümölcsökre csepegtetve is kiváló.



RECEPTEK

BALZSAMECETES SALÁTA

Hozzávalók:1 kígyóuborka, 2 db fehér paprika, 1 db piros kaliforniai paprika, 6 db paradicsom, 1 db jégsaláta, 3 evőkanál méz, 1 db narancs, ½ citrom, olajbogyó, bazsalikom, olivaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, só

A zöldségeinket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és elkeverjük a folyékony hozzávalókból és a fűszerekből készített öntettel.

BALZSAMECETES CSIRKEMÁJ

Hozzávalók:1kg csirkemáj szív nélkül, 3 nagyobb fej lilahagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál balzsamecet, teljes kiőrlésű kenyér

A megtisztított csirkemájat csíkokra vágjuk-, megsütjük. Vágjuk finomra a lilahagymákat és a petrezselymet. A zöldségeket keverjük el mézzel, 1 evőkanál olívaolajjal, 1 evőkanál balzsamecettel. A felszeletelt kenyeret, locsoljuk meg olívaolajjal, és előmelegített sütőben néhány perc alatt pirítsuk meg.
A csirkemájhoz adjunk 5 evőkanál balzsamecetet, és kavarjuk el. Tegyük rá a zöldségkeveréket.  Pároljuk puhára a hagymát - sózzuk, borsozzuk. A pirított kenyerekre halmozva tálaljuk.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...