2015/06/21

EGÉSZSÉGPÉNTEK:KIVARRVA - A TETOVÁLÁS VESZÉLYEI


A tetoválások fénykorát éljük. Mindegy idős vagy fiatal, molett vagy vézna, férfi vagy nő, magas vagy alacsony – nagyon sokan varratnak magukra poénból, meggyőződésből, szerelemből ezt-azt. A kezdetben még büszkén viselt feliratok, ábrák, nonfiguratív rajzok azonban idővel elveszítik romantikájukat, és sokaknak okoznak fejtörést és szégyellnivaló rejtegethető problémát. A "tattoo" szó a tahiti "tatu" szóból származik, aminek a jelentése röviden annyit tesz, hogy nyomot hagyni valamin. Az ősi kultúrákban (inkák, mayák, aztékok) a törzsben elfoglalt rangot jelezte.

A tetoválás módszere ősidők óta ugyanaz: bőr felkarcolása után festékanyagot juttatnak a friss sebbe, így a gyógyulás után a kívánt minta jól láthatóvá válik. Ma már modern tetováló gépekkel végzik a műveletet, ahol a tetováló gépben lévő gyorsan mozgó tűn keresztül juttatják a festékanyagokat a bőr bazális rétege alá.

SZÍN
MIT HASZNÁLNAK
Vörös festékek
higany, illetve higany-szilfid (cinnabar)
Fekete festékek
szén, fekete tiszafa, börzsönyfa, vas-oxidok,
Sárga festékek
kadmium-származékok, főleg kadmium-szulfid, vagy kurkuma, ólom-kromát, ólom-szulfid.
Kék festékek
kobalt és réz-vegyületek, nátrium-aluminium-szilikát, kobalt-kék
Zöld festékek
króm-vegyületek, króm-oxid, valamint réz-vegyületek, malachit, ferrocianát, ferrocianid, ólom-kromát
Bíbor festékek
vasoxid, illetve kadmium-sók
Barna festékek
mangán vegyületek
Fehér festékek
 titán, illetve cink-oxid származékok, bárium-szulfát, titán-dioxid
Narancs festékek
:: dizazopirazolon, kadmium-szeleno-szulfid
Lila festékek
mangán-aluminium-pirofoszfát, aluminium-sók

A TETOVÁLÁS VESZÉLYEI:

  • FERTŐZÉSEK- gyakoriak a helyi gyulladások, amelyeket baktériumok okoznak, illetve a vírusok okozta fertőzések. A higiénés szabályok be nem tartása, fertőzött vagy rosszul sterilizált tű okozhatja, sajnos legsúlyosabb esetben még tetanuszt, Hív fertőzést vagy szepszist (vérmérgezést) is okozhat.
  • ALLERGIÁS REAKCIÓK: mint minden testidegen anyag, a különböző felhasznált festékek is okozhatnak helyi, vagy súlyosabb esetben az egész szervezetre kapható allergiás reakciókat.
  •   FÁJDALOM – egyrészt a „mű” létrehozása közben, illetve utána a hegesedés jár fájdalommal. A mértéke nagyban függ attól, hogy a tetoválandó felületen mennyi idegvégződés található.
  •  NEHÉZFÉM MÉRGEZÉS – a festékanyagokban található nehézfémek (higany, kobalt), felhalmozódhat a szervezetben, ami számos betegség kialakulását elősegítheti - idő előtti elbutulás, az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex.

HA MÉGIS ÚGY DÖNTENÉL

…hogy belevágsz a „nagy kalandba”, célszerű egy-két jó tanácsot megfogadni:
·        Elsőként is alaposan gondold át, hogy miért is teszed ki magad ennyi veszélynek. Ha csak a barátaid/barátnőid előtt akarsz villogni, jobb, ha elfelejted – hiszen minden csoda három napig tart, s bizony, amíg ők már rég túl is léptek a tetteden – Te még mindig ott virítasz a válladon/hátadon/derekadon egy névvel/macskával/sárkánnyal/virággal.

·        Ha mégsem lehet lebeszélni – akkor alaposan gondold meg. hogy mit és hova akarsz tetováltatni. Legyen szempont az is, miként takarható el, ha éppen arra van szükség, hogy ne legyen nyilvánvalóan látható.(Vagy uram bocsá’ már aktualitását veszti a téma – mert szakítottál az „ÁKOSKA” felirat tulajdonosával)

·        Ha megvan, hogy hova, és mit – akkor keress megbízható tetováló mestert, aki minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Aki rendelkezik megfelelő engedélyekkel, eszközökkel, szakértelemmel, rutinnal, és körültekintő a higiénés szabályok betartása során is.

·        Ha már túl vagy a beavatkozáson, és sikeresen elkerülted a fertőzéseket, az allergiás reakciókat is – ápold a bőröd! A friss tetoválást soha ne tedd ki sugárzó napfénynek, fürdés közben ne áztasd, tusolásnál is vigyázz, hogy forró víz ne érje. Ja, és ne dörzsöld, ne vakard – bármennyire is jól esne.

Jó, ha tudod – bár a tetoválások egy része ma már eltüntethető – meglehetősen drága, hosszadalmas, és fájdalmas mulatság. A fentiek ismeretében hozz komoly döntéseket – hisz a pillanatnyilag jónak tűnő ötlet a későbbiekben megbosszulhatja magát.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése