2015/06/13

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : EGÉSZSÉG




Ahogy elismerjük a bajok létezését, összejátszunk velük, szemet hunyunk felettük, mohón magunkhoz öleljük a betegséget és a szenvedést, önmagunkat döntve romba test és lélek szörnyű bűnében: nem csupán tétlen szemlélői, de aktív részesei vagyunk önmagunk lerombolásának; nem csupán álldogálunk az omló ház alatt, de mi rogyasztjuk magunkra a tetőt; és nem csupán kivégeztetünk, de hóhérok is vagyunk, mégpedig önmagunk hóhérai.
Oliver Sacks
·         
Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.
Arisztotelész
·         
Aki reménytelen és életunt, megbetegszik, a halál felé gravitál, és nincs orvos, aki megmenthetné.
Feldmár András
·         
A jó orvos felállítja a helyes diagnózist, és előírja a megfelelő kezelést; a jobb orvos elkíséri a betegét a gyógyszertárba; a legjobb orvos pedig a gyógyszertárban megvárja, amíg a beteg beveszi az orvosságot.
Victoria Sweet
·    
     
A test természetes állapota az egészség, a tökéletesség, a makulátlanság. Ez különbözteti meg az élő szervezetet a géptől - mert ha semmi nem zavarja, a test a géppel ellentétben képes meggyógyítani önmagát.
Victoria Sweet
·         

Aki akar élni, aki akar harcolni a túlélésért, az higgyen abban, hogy a betegség nemcsak a kórokozóktól függ, hanem tőle is. Ha mindent megteszünk azért életmódunkkal jó lelki és testi állapotban, hogy élhessünk addig, amíg a lehetőségeink megengedik, annak sokkal jobb az esélye, mint aki feladja.
Czeizel Endre
·         
Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert.
Hippokratész
·         
A remény és a derűlátás igen fontos erők az életünkben. Sok más dologhoz hasonlóan itt is igaz, hogy amit gondolunk, az meghatározza, mit tapasztalunk - jót-e vagy rosszat. Ez sehol nem annyira igaz, mint az egészségünk kérdésében. Az, hogy hiszünk-e az egészségünkben, vagy sem, nagyon sokat számít abban, egészséges-e a testünk.
David B. Agus
·         

Nem létezik mindenre ható csodaszer. (...) A javulás kulcsa nem az, hogy megtalálja azt az egy dolgot, ami hiányzik, hanem az, hogy betart egy sor szabályt. Minél többet tart be közülük következetesen, annál jobb esélye lesz a hosszú és tartalmas életre.
David B. Agus
·         
Akik úgy vélik, hogy nincs idejük a testmozgásra, azok előbb-utóbb kénytelenek lesznek időt találni a betegségre.
Edward Stanley
·         
Vannak, akik haláluk napjáig élnek, és vannak olyanok is, akik a diagnózis napján meghalnak. Az egyik legfontosabb dolog, amire emlékezni érdemes, hogy tudományosan bizonyított tény: az optimista szemléletű emberek tovább élnek.
David B. Agus
·         


A gyógyuló ember tekintete az igazi: elkezd látni. Látja, azt, hogy hány csoda és milyen szenvedés kell ahhoz, hogy az ember kimásszon a pokolból, feltámadjon a halálból. (...) Akit megcsap a mulandóság szele, rájön, milyen csoda élni.
Müller Péter
·         
Az egészség végül is nem más, mint a szervezetet alkotó összes rendszer harmonikus és kiegyensúlyozott működésének végeredménye. Ha ebben a működésben zavar támad, nem érdemes rávetni magunkat arra a szervre, amelyik felmondja a szolgálatot, például a májra, a vérre, a szívre, stb. Arra kell törekednünk, hogy az egésznek visszaállítsuk az egyensúlyát.
David Servan-Schreiber

·         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése