2015/06/28

HETI ÍZPRÓBA: CUKI CUKKÍNI




Cukkini: velőtök, olasz tök, angolul: courgette, marrow, franciául: courgette, olaszul: zucchini. Ez a Közép-Amerikában őshonos tökféle, ami ott a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában csak a huszadik század közepétől terjedt el széles körben. Pedig kedvező élettani hatásai, alacsony kalória-, és magas rosttartalma miatt számos diéta alapját képezheti (különösen ajánlott fogyókúrázóknak, és cukorbetegeknek).

Élettani hatásai:
  •  pótolja a szervezet vízszükségletét,hiszen a  cukkini 95%-a szöveti víz
  • sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz.
  • Folsavban és élelmi rostban gazdag
  • csökkenti a káros sejt mutációk előfordulását- antioxidánsai révén
  • enyhe hashajtó,
  •  gyulladás gátló
  • vértisztító
  • védi az érfalat
  • csökkenti az asztmás tüneteket,
  • segít a reumatikus gyulladások leküzdésében
  • könnyen emészthető

Olcsó, egészséges, változatosan elkészíthető - savanyúság, főzelék, lecsó, kompót készíthető belőle. süthető, tölthető, rántható.

Milyet érdemes venni?

Itt is a frissesség a legmérvadóbb tulajdonság. A kisebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható.

 Konyhai tippek:
  • nyersen reszelve belekeverhető salátába,
  • az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük
  • nyersen darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk
  • a nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek
  • felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.
  • paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal tölthetünk vele sült burgonyát
  • de lereszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez

RECEPTEK

RAKOTT CUKKINI –ahogy én szeretem

Hozzávalók: 2 db cukkini, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 paprika és paradicsom, 3 tojás, 3 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors

A meghámozott cukkinit félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk, és olajban hirtelen kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk. Tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojás sárga keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.

 SONKÁVAL TÖLTÖTT CUKKINI


Hozzávalók: 3 cukkini, 15 dkg rizs, 25 dkg sonka, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, 15 dkg vaj.

A cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és magját kiszedjük. Kivajazott tűzálló tálra fektetjük és megtöltjük a következő töltelékkel: a főtt rizst összedolgozzuk a kockára vágott sonkával, a vékonyán felszeletelt kemény tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, megsózzuk és belereszeljük a sajtot. A töltött cukkíniket leöntjük a tejföllel és forró sütőben pirosra sütjük.

 CUKKINIPALACSINTA

Hozzávalók:2 nagyobb cukkini, lereszelve, 2 tojás, 3 dl joghurt, liszt,só, borsikafű, kaporolaj

A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. Olajjal kikent palacsintasütőben lepényeket sütünk. Sós töltelékkel megtöltve (túró,sajt) tálaljuk.


 JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése