2016/04/17

HETI ÍZPRÓBA: MIÉRT EGYÜNK ZÖLDSÉGEKET, GYÜMÖLCSÖKET?


Rendhagyó módon, most nem egyféle alapanyag jellemzőiről lesz szó, hanem általánosságban a zöldségekről, és gyümölcsökről.

Tavasz van – egyre több és több szezonális finomság kerül a pultokra – s az ember lánya (vagy fia), egyre inkább sürgető vágyat érez arra, hogy változtasson az étkezési szokásain. 


Mert változtatnivaló – tisztelet a fegyelmezett kivételeknek – bizony mindannyiunk étrendjében akad. Gondoljunk csak bele: az utóbbi két hétben mi mindent sikerült bekebeleznünk – a képzeletbeli listát érdemes elkészíteni, mert így biztosan hajlandóak leszünk arra, hogy változtassunk rajta.

Szóval: a cél nem más, mint az, hogy fokozatosan képesek legyünk bevezetni a szezonális zöldségfélék, és gyümölcsök fogyasztását. 
Azért írom, hogy fokozatosan, mert ha hűbelebalázs módjára egyből áttérünk – bizony azt az emésztőrendszerünk nem fogja díjazni- a fokozottabb rostbevitel miatt puffadás lesz a végeredménye, az egyéb gyomor-bélrendszeri kellemetlenségekről nem is beszélve.



Miért kell sok zöldségfélét és gyümölcsöt enni?

  • a bennük található vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet normál működéséhez
  • viszonylag alacsony az energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmuk
  • vitamin-, ásványi anyag-, és antioxidáns tartalmuk számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentik
  •  kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására
  • magas élelmi rost- tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét
  •  íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez
  • magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát
  • flavonoid- tartalmuk miatt erőteljes antioxidánsok, aminek eredményeképpen csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye




Látható: a zöldségek-gyümölcsök fogyasztása mindannyiunk számára ajánlott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. 
Az elkövetkező hetekben – a szezonalitásnak megfelelően - részletesebben is megismerkedünk majd velük, az egészséges és ízletes receptek pedig reményeim szerint nem csak engem inspirálnak majd a változtatásra. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése