2012/05/21

HETI ÍZPRÓBA: Az uborka




 Az uborka őshazája India, ahol már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották gyógynövényként. Nem is hinnénk, hogy az élettani hatása mennyire széleskörű: hűsítőleg hat az emésztőszervekre, légzőszervekre, magas káliumtartalma serkenti a veseműködést vizelethajtó, vértisztító; egy újonnan felfedezett enzimje pedig tehermentesíti a hasnyálmirigyet, amiért a cukorbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Alacsony a kalóriatartalma, (12 kcal/100 gramm), rendkívül magas a víztartalma (96%) - emiatt diétázók is lelkiismeret furdalás nélkül beépíthetik étrendjükbe. Gazdag magnéziumban, kalciumban,foszforban, vasban, A-, B1-, B2-, B6-vitaminban. Levét a kozmetikai iparban egyes bőrápoló krémek alapanyagaként használják – bőrpuhító, bőrnyugtató, bőrtisztító, gyulladáscsökkentő, regeneráló hatása miatt. Vásárláskor mindig az élénkzöld, sérülésektől mentes, kocsánnyal szedett termésekből válogassunk. Sokféleképpen hasznosíthatjuk: salátának, levesnek, mártásnak, savanyúságnak; de külsőleg alkalmazva – uborkalé, reszelt uborka – csodákat művel a megviselt bőrrel. Fajtái: csemege, saláta, és kígyóuborka. Egész évben fogyasztható, télen ízletes savanyú uborkaként, tavasztól pedig nyersen, vagy saláták alapanyagaként.
S most következzék néhány recept kedvcsinálónak:
SAJTOS UBORKASALÁTA
Hozzávalók:    só, bors, 50 dkg uborka, 2 fej vöröshagyma, 30 dkg krémsajt, 1 citrom leve, olivaolaj                                                                                                                                           A vöröshagymát finomra vágjuk, az uborkát vékonyra szeleteljük, kicsit megsózzuk. Ha levet enged, azt leöntjük róla. Egy másik tálban a krémsajtot alaposan szétnyomkodjuk villával, citromlevet és olivaolajat keverünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a hagymát, az uborkát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük.

TÖLTÖTT KÍGYÓUBORKA  
Hozzávalók: 1 kg kígyóuborka, 4 dl kefir, 30 dkg fetasajt, 10 dkg Tv-paprika,10 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, ízlés szerint bors, bazsalikom
Az uborkát mossuk meg, hosszában vágjuk félbe. Kaparjuk ki a belsejüket, és ezt az uborka-vagdalékot keverjük össze a pici darabokra vágott paprikával, paradicsommal, bazsalikommal, borssal. A fetasajtot keverjük össze a kefirrel, majd öntsük hozzá az előbbi zöldség keverékhez. A kivájt uborkadarabokat ezzel töltsük meg. Önmagában is, de sültek mellé is kitűnő.
UBORKALEVES – FŐZÉS NÉLKÜL
Hozzávalók: 4 db hámozott kígyóuborka, 5 dl zöldség alaplé, 5 dl natúr joghurt, 2 szál újhagyma, só, bors
Az uborkát aprítsuk fel, és bot mixerrel pépesítsük. Öntsük fel a pépet a joghurttal, és a zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk – keverjük simára. Lehűtve a legfinomabb. Tálalásnál felkarikázott újhagymát szórjunk a tetejére.

UBORKAMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 dl majonéz,2 nagyobb uborka, 2 dl tejföl, 2  evőkanál csípős mustár, 1 csokor snidling,1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál porcukor, só, bors
A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a borral. Az uborkát az almareszelő legfinomabb fokán lereszeljük, majd hozzáadjuk a mártáshoz. A fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymaprésen összezúzva ugyancsak belekeverjük. Porcukorral, törött fekete borssal és sóval ízlés szerint megfűszerezzük. Végül belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított snidlinget. Lehűtjük – hidegen a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése