2012/05/01

HETI ÍZPRÓBA A köles

Méltatlanul mellőzött gabonafélénk. Igaz tavaly – az ország tortája révén, ami kölesből készült – rövid időre „reflektorfénybe „került, de mostanra újból a feledés homálya fenyegeti térhódítását. 
Pedig nagy ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen ajánlatos lenne a fogyasztása (nagy a foszfor-,kalcium, magnézium-, szilícium- és a vastartalma, és az ezek felszívódását, elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmaz. Nem elhanyagolható tény, hogy napi 100 g köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-átfedezi. A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására is alkalmazták: az egyetlen gabona, ami lúgosít, könnyen emészthető, rákmegelőző, késlelteti az öregedést, kovasavja fényessé teszi a hajat,megelőzi a hajhullást, erősíti a körmöket, serkenti az immunrendszert, elősegíti a máj regenerálódását,tisztítja a lépet,csökkenti a gyulladásokat.
Hogyan fogyasztható?
Szerencsére sokféleképpen: édesen, sósan, zöldségesen, vízben, vagy tejben megfőzve, töltőanyaga lehet káposztának, hurkának, de tortának és réteseknek, alkalmas köretnek is. Egyetlen alapszabály van: felhasználás előtt ki kell válogatni, alaposan meg kell mosni, és be kell áztatni előző este. Másnap le kell önteni róla az áztatóvizet, és már használhatjuk is.
S mire? Íme néhány recept,próbálkozzanak bátran:


ZÖLDSÉGES KÖLES
Pirítsunk meg olívaolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymát, tegyünk bele szeletekre vágott paprikát, cukkínit, padlizsánt. Fűszerezzük borssal, kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 2 dl vízzel, és kavargatva adjunk hozzá 15 dkg kölest. Sózzuk, és lefedve pároljuk puhára. Önmagában,de köretként is ízletes.

KÖLESKÖRÖZÖTT
10 dkg kölest megmosunk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A 25 dkg túrót villával összetörünk, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, illetve a főtt kölessel.Szendvicsekre kiváló krém, ami hűtőben napokig eltartható.

KÖLESPUDING
Fél liter víz, és fél liter tej keverékében megfőzünk 40dkg  kölest. Tűzről levéve hozzákeverünk 7dkg vajat, 2 dl tejfölt, 3 csomag vaníliáscukrot,és attól függően mennyire vagyunk édesszájúak 1-2 kanál mézet. Tehetünk bele aprított idénygyümölcsöket, vagy aszalmányokat, mazsolát  is. Alaposan összekeverjük,és kis tálkákba hidegen tálaljuk.

KÖLESFELFÚJT
Fél liter fahéjjal ízesített vízben megfőzünk 25 dkg kölest. Közben lereszelünk 30 dkg sárgarépát, 40 dkg almát – ha a köles megfőtt összekeverjük a reszelt répával, és almával, és 10 dkg darált dióval. 3 tojás fehérjét habbá verünk 5 dkg kristálycukorral, majd óvatosan a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 25 perc alatt készre, sütjük. Ha nem elég édes porcukorral megszórva szeletekben tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése