2020. február 14., péntek

TE ISMERED AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 12 PONTJÁT?
Írta: Faar Ida

 1. Állítsd össze az étrendedet minél változatosabban, sokféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok segítségével
 2. Kerüld a túl zsíros ételeket – részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, vagy cserépedényben, mikrohullámú sütőben - készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
 3.  Kevés sót használj – alkalmazz fűszereket az ételek változatos ízesítésére
 4. Hetente csak 1-2 alkalommal engedj a csábításnak – és csak az étkezések befejező fogásaként fogyassz édességet, vagy süteményt.  Édesítésre cukor helyett használj mézet, vagy cukorhelyettesítőt.
 5. Cukros üdítők, vagy szörpök helyett válassz természetes zöldség-, vagy gyümölcsleveket.
 6. Minden nap fogyassz legalább fél liter tejet, és fogyassz rendszeresen tejtermékeket is a zsírszegényebbik fajtából– túrót, natúr joghurtot, sajtot.
 7. Mindenképpen fogyassz naponta legalább 250-250 grammnyi nyers zöldséget, és gyümölcsöt.
 8. Köretként egy héten belül ritkán válassz rizst vagy tésztaféléket – helyette párolt zöldségfélék kerüljenek a tányérodra.
 9. Naponta étkezz 5-6 alkalommal – sokszor keveset elve – az ebéded legyen a legbőségesebb.
 10. Teremts megfelelő körülményeket az étkezéseidhez: nyugodtan, nem kapkodva - alaposan megrágva minden falatot fogyaszd el az ételeidet.
 11. Ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem – ha már szomjasnak érzed magad, akkor már a dehidráltság állapota áll fenn. Kerüld a cukros, színezett üdítőket – ásványvíz vagy ivóvíz a jó választás.
 12. Ügyelj az energia bevitelre – kerüld az üres kalóriákat!