2020/02/14

TE ISMERED AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 12 PONTJÁT?




Írta: Faar Ida

  1. Állítsd össze az étrendedet minél változatosabban, sokféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok segítségével
  2. Kerüld a túl zsíros ételeket – részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, vagy cserépedényben, mikrohullámú sütőben - készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  3.  Kevés sót használj – alkalmazz fűszereket az ételek változatos ízesítésére
  4. Hetente csak 1-2 alkalommal engedj a csábításnak – és csak az étkezések befejező fogásaként fogyassz édességet, vagy süteményt.  Édesítésre cukor helyett használj mézet, vagy cukorhelyettesítőt.
  5. Cukros üdítők, vagy szörpök helyett válassz természetes zöldség-, vagy gyümölcsleveket.
  6. Minden nap fogyassz legalább fél liter tejet, és fogyassz rendszeresen tejtermékeket is a zsírszegényebbik fajtából– túrót, natúr joghurtot, sajtot.
  7. Mindenképpen fogyassz naponta legalább 250-250 grammnyi nyers zöldséget, és gyümölcsöt.
  8. Köretként egy héten belül ritkán válassz rizst vagy tésztaféléket – helyette párolt zöldségfélék kerüljenek a tányérodra.
  9. Naponta étkezz 5-6 alkalommal – sokszor keveset elve – az ebéded legyen a legbőségesebb.
  10. Teremts megfelelő körülményeket az étkezéseidhez: nyugodtan, nem kapkodva - alaposan megrágva minden falatot fogyaszd el az ételeidet.
  11. Ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem – ha már szomjasnak érzed magad, akkor már a dehidráltság állapota áll fenn. Kerüld a cukros, színezett üdítőket – ásványvíz vagy ivóvíz a jó választás.
  12. Ügyelj az energia bevitelre – kerüld az üres kalóriákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése