2020/02/14

HOGYAN LEHETSZ IDŐMILLIOMOS?


Írta: Faar Ida

Percre pontosan be van osztva minden teendőd – rohansz, kapkodsz, próbálod tartani a ritmust– és mégis úgy érzed nincs időd semmire? Nos, akkor jó helyen jársz! Megmutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy mindenre jusson az értékes perceidből: munkára, karrierépítésre, pihenésre, családra, szórakozásra, hobbira, fogászatra, mozira. 

Figyelj csak!

Terv a lelke mindennek!

Minden a tervezéssel kezdődik. Amikor agyban – lelki szemeid előtt - ott tornyosulnak a feladatok – és Te hatékonyan, és kreatívan kiválogatod őket, fontossági sorrendet kialakítva közöttük. A képzeletbeli rangsor utolsó helye persze nem jelentheti azt, hogy elhalasztható az ott álló feladat. Hogy könnyebben boldogulj érdemes feljegyezned ezt a sorrendet, s mellé odabiggyesztened azt is, mennyi időt szánsz az elvégzésére. Célszerű „helyrajzi sorrendet” is felállítanod - azaz csoportosítsd a feladatokat a szerint is, hogy melyek intézhetőek el egy útvonalon belül. Suliba/oviba viszed a gyerekeket - visszafelé útba lehet ejteni a postát, bankot, kisboltot. Így – persze csak akkor, ha következetesen tartod is magadat hozzá – nem fogsz elúszni a napi teendők tengerében.

Akinek nincs esze…

Távol áll tőlem, hogy sértegesselek, de így tartja a régi mondás is „Akinek nincs esze, legyen notesze!” Nem szégyen, ha az ember néha el-elfelejt valamit – hiszen naponta több ezer információval kell megbirkóznunk. Hogy elkerülhető legyen a bosszúság érdemes emlékeztető cetliket hagynod olyan helyeken, ahol szinte az orrod előtt fityegve figyelmeztet a teendőidre. Például a hűtőszekrényen az aktuális bevásárló listát, a slusszkulcs mellett a szervizre emlékeztető feljegyzést, stb.



Legyen vége a mártírkodásnak!

Azaz családunk minden tagja vegye ki a részét a feladatok megoldásából. Ha önként magadra vállalsz mindent, ne csodálkozz, ha este 10-kor még egy halomnyi mosatlan edény vár rád, miközben a többiek már órák óta a Tv, vagy a számítógép előtt ülnek. Oszd be kinek mi a reszortja – így közel azonos időben végezve együtt tölthetitek a nap hátralévő részét.

Tedd magad töltőre!

Mindig csak a munka – egy idő után az összes energia-tartalékod elvész, s mint egy kiöregedett akkumulátor – képtelen leszel bármire. Tedd magad töltőre - azaz szánj időt magadra is, és minden nap legalább ½ -1 órát szakíts arra, hogy feltöltődj. Lépj ki a rád nehezedő terhek fogságából, s ez idő alatt kapcsolódj ki: olvasással, pihenéssel, zenehallgatással. Így frissült erővel koncentrálhatsz újra a feladataidra.

Tudd: a  halogatás a cselekvés halála!

Soha ne halogass - sehova sem vezet, hisz bármennyire is kellemetlen a rád váró feladat – úgyis neked kell megbirkózni vele. Jobb ezért minél hamarabb túlesned rajta… Inkább válj szertartásossá - alakíts ki egy mindennapos menetrendet –azonos időben kelj, reggelizz, zuhanyozz, stb. – a rutinszerűen elvégzett munka könnyebbé teheti az életedet, mint az ideges-hisztérikus napirend.

Légy nyugodt és optimista!

Az optimizmus alapvető ahhoz, hogy az előtted álló akadályokat leküzdhesd. Az „úgysincs rá időm” - kijelentéseket felejtsd el, hiszen bármire van időd, ha azt hajlandó vagy rászánni. A nyugalom pedig nagyon fontos - hisz az idegeskedés nem tesz jót senkinek, és nem old meg semmit. Lépésről-lépésre haladva minden elintézhetsz stressz-mentesen.

Légy Te is időmilliomos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése