2020/02/13

VALENTIN NAP –a szerelmesek ünnepe


Írta: Faar Ida

„Már az első pillanat is különös. Tudjuk, hogy ismeretlen emberrel állunk szemben, mégis érezzük, hogy ő egészen más, mint a többi. Hiába van másoknak vonzóbb külseje, lehengerlőbb humora, szárnyalóbb intellektusa, nem menekülhetünk, szívünk nem ereszti őt.”(A. O. Esther)

„Érezte, ahogy (...) ajka az övéhez ér. És... ennyi volt. Minden kérdésére választ kapott, minden félelme lecsillapult, minden kétsége megszűnt. Amit ekkor érzett, nem egyszerű szenvedély volt, hanem horzsoló gyengédség, és olyan erős szerelem, hogy belül beleremegett. Hazatért. Ide tartozott, és végre idetalált. Vele... otthon volt.”(Lisa Jane Smith)

„Ne akard megmondani, hogy ki kell, hogy ki varázsolja majd el a szíved, mert aztán jön valaki, aki szöges ellentéte annak, amire eddig vágytál, és mégis megmutatja, hogy képes vagy érezni, megnyílni, és akarni. Akarni a boldogságot, az egyensúlyt, a másikat, valamit, ami talán eddig ilyen minőségben meg sem mutatkozhatott volna az életedben, ha épp nincs ő.”(Oravecz Nóra



A szerelem sötét verem. 
A szerelem vak. 
A szerelem mindent legyőz. 
Nem szeretnélek tovább untatni benneteket a közhelyessé vált megállapításokal a szerelemről,hisz aki már volt szerelmes bizonyára átélte már annak minden periódusát legyen az örömteli, vagy szívszaggató.
Valentin-nap : egy ünnep, amelynek eredete nem igazán tisztázott, habár számtalan legendát keltett életre. Mindenesetre a szerelem és a szeretet ünnepéhez sokféle babona, hiedelem, és néphagyomány kapcsolódik, amelyeket egyes vidékeken arra használtak, hogy a fiatal lányok megtalálják, vagy meghódítsák életük párját.
Az 1800- as évektől a kereskedekedelem is jócskán prifitál a Bálint-napi „őrületből”, hiszen ilyenkor illik apró, személyre szóló ajándékokkal meglepni szerelmünket. 
Legyen az virág, édesség, plüssfigura, szerelmes üzenet – vagy akár egy kettesben gyertyafény mellett elfogyasztott romantikus vacsora.

És, hogy mi minden kerülhet az ünnepi asztalra?
Ebben segíthet a következő összeállítás,amelyben vágyfokozó alapanyagokból készülnek az ételek.


ASZALTSZILVÁS VALENTIN-NAPI CSIRKE

Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3 teáskanál szárított kakukkfű.

A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.



MASCARPONÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.


FORRÓ CSOKI HÁZILAG

Hozzávalók: egy tábla (10 dkg) jó minőségű étcsokoládé,0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz,1, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor,1 kiskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor.

Az apró darabokra tört étcsokoládét fél deci vízzel gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, végül felhígítjuk a tejjel és a vízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése