2019/12/11

KAPCSOLJ KI!



Írta: Faar Ida


Ingerek százai érnek bennünket minden pillanatban, gondolatok sokasága foglalkoztat bennünket - agyunk éjjel-nappal folyamatosan „dolgozik”. Minél ingergazdagabb a környezetünk, annál jobban fejlődik az agyunk – így az unalom az ellenségünkké válhat. Viszont az állandó, megfeszített gondolkodás is ártalmas lehet – ahogy minden szervünknek, így az agynak is szüksége van némi tudatos pihenőre ahhoz, hogy regenerálódhasson.

Mi történik akkor, ha nem szánunk időt a pihenésre?

Ha túl sok az inger, vagy túlfeszített a munka – az idegrendszer – és vele együtt az egész szervezetünk gyorsan kimerül. A túlterheltség miatt stresszesebbé válunk, kevesebbet alszunk, az alváshiány miatt viszont csökken a figyelmünk, fáradtabbak, és dekoncentráltak leszünk – belekerülve ezzel egy olyan ördögi körbe, ami – ha időben nem avatkozunk közbe – először drasztikus teljesítménycsökkenéshez, majd kiégéshez vagy depresszióhoz, illetve pszichoszomatikus megbetegedésekhez vezethet.

Mi a megoldás?

Gondolataink önkéntelen zakatolásának gátat kell szabni – azaz képessé kell válnunk arra, hogy akaratlagosan irányítsuk, vagy kikapcsoljuk azokat. Meg kell tanulni az ellazuláshoz vezető módszereket – amelyek közben kizárjuk a külvilágból érkező ingereket. Sokféle technika létezik- érdemes egyet-kettőt elsajátítani belőle.

Progresszív aktív relaxáció

Ennek a módszernek a segítségével a szervezet izmait tudatosan meghatározott sorrendben feszítik meg, majd lazítják el – a lábujjaktól felfelé haladva a fejtetőig. Miközben a feladatra figyelünk, a gondolataink elterelődve lenyugszanak.
A progresszív relaxációra épül az úgynevezett alkalmazott relaxáció – amelynek során az izmok ellazításához hozzárendelsz egy-egy utasítást: „nyugodt vagyok”, „kiegyensúlyozott vagyok”, vagy egy-egy kellemes élményt jelentő képet. Mivel az agy a megfeszült izmokhoz feszültséget társít – a kellemes képek felidézése, vagy a technika során megszokott utasítások hamarabb az izmok ellazulásához vezet.

Meditáció

Bár az elsajátítása türelmet és kitartást igényel, mégis rengeteg haszna van a stressz oldásban. Lényegében a fókuszált figyelemre épül. A test ellazítása után – az elme elcsendesítése következik – ami nem egyszerű feladat, hiszen az elme mindig foglalkozik valamivel.

Autogén tréning

Talán az egyik leghatékonyabb és legkedveltebb módszer a belső nyugalom elérésére. Eredete szoros kapcsolatban áll a hipnóziskutatással. Lényegében koncentrált önellazítás. A lépésenként felépített relaxációs gyakorlat során a testünk teljesen ellazul, elnehezül és átmelegszik, a “fejünk kiürül” és a lelkünket nyugalom tölti el. Hatására javul a közérzet, csökken a szorongás, csökken a magas vérnyomás, csökken a fájdalom.

Ingerek százai érnek bennünket minden pillanatban, gondolatok sokasága foglalkoztat bennünket - agyunk éjjel-nappal folyamatosan „dolgozik”. De időközönként megálljt kell parancsolni magunknak az egészségünk megőrzése érdekében.

Kapcsolj ki Te is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése