2019. december 17., kedd

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 4.rész

KÓKUSZOS - PUDINGOS SZELET


Írta: Faar Ida

A kókusz felhasználása sokrétű:
·        a kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb kultúrnövénye. Az ízletes kókuszbél-t frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra) fűszerként használják.
·        A kókuszpálma minden része értékesíthető. A termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, amely kötél, takaró, háló, táska, ruhanemű, szőnyeg és sok más termék előállítására alkalmas.
·        A kókusz olajat a test- és hajápolásban alkalmazzák; gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga .
·        A "csontos" belső héját edényként használják.
·        A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból csepeg, pálmabort, arakot, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő.
·         A kókuszpálma levelei és törzse építőanyag a trópusokon
  


KÓKUSZOS-PUDINGOS  SZELETEK
Tésztához:


30 dkg zabpehelyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt
10 dkg durum liszt
3 tojás
4 evőkanál olaj
2 vaníliás cukor
5 evőkanál kakaópor
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál porédesítő
2 evőkanál folyékony édesítő
kb. 4-5 dl víz
 Krémhez:
4 dl tej
4 dl víz
20 dkg kókuszreszelék
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál zselatin
1/2 fiola rumaroma
15 édesítőtabletta
Mázhoz:
3 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál folyékony édesítőszer
kevés vízzel kikeverve

A tészta hozzávalóit összekeverjük. ( a tojást a folyadékokkal habosra keverve, a száraz dolgokat pedig egybe, majd összeönteni a két anyagot) Közepesen folyós alapanyagot kapunk, ha nagyon sűrű, lehet kevés vízzel hígítani. Sütőpapírral bélelt mélyebb tepsibe öntjük, és sütőben tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a pudingos krémet. A belekeverjük a kókuszreszeléket  és az aromát . A kisült tészta tetejére öntjük, megvárjuk, míg kihűl, majd tetszés szerint a kakaómázzal kidíszítjük a tetejét