2019. december 2., hétfő

A LEGJOBB VÁLASZTÁS A LILAHAGYMA






 Zavar az illata? Fogyasztása után nem mehetsz emberek közé– emiatt aztán nagy ívben elkerülöd a nyers fogyasztását?
Rosszul teszed!
A lilahagymát a népgyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák számtalan gyógyító hatása miatt. Igazán kár lenne ezekről lemondanod!

A botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves múlttal dicsekedhet. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt –a növekedés és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismert- legkedveltebbek: a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma. A magyar konyha alapvető – nélkülözhetetlen alapanyaga, amely nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem.

Nagyon sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt, szelént.
Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, Folsav.


Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas ez a már-már „csodaszer” – hiszen élettani hatásai szerteágazóak:
  • nyákoldó ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén. Ha meg vagyunk fázva helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé,  a hagyma  illóolajai fertőtlenítik a levegőt, szüntetik az orrdugulást, könnyítik a légzést, oldják a hurutot
  • Nagyon hatékony ilyenkor a hagymapakolás. A megdarált hagyma levével itassunk át egy rongyot, majd kenjük át a testet valamilyen zsiradékkal. Erre kerüljön a hagymás pakolás, ami így nem fogja marni a bőrt. Aludjunk a pakolással együtt, szükség esetén ismételjük meg a következő este is. A köhögést, hurutot bámulatos módon elmulasztja.
  • a lilahagyma csípős ízét és illatát kéntartalmú vegyületek adják, - ezek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, mert méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet.
  • kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését, étvágyjavító
  •  enyhíti a bélgörcsöket
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • megelőzi az érelmeszesedést
  •  csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot
  •  antibakteriális – csíraölő és gombaellenes hatású
  • véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében
  • csökkenti a koleszterin-szintet
  • a lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét
  • gyógyítja a bőrbetegségeket
  •  kiválóan méregteleníti a szervezetet,
  • regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit
  •  vértisztító
  •  nagymértékben serkenti a veseműködést,
  •  kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat,
  • antioxidánsokban gazdag, forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.
  • kitűnő orotsav-forrás - segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ezáltal növeli a szervezet fizikai erőnlétét.
  • rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését


…hogy miért éppen lilahagymát? Remélem meggyőztelek!