2012/07/06

EGÉSZSÉGPÉNTEK : MR. ALKOHOL


Az alkoholfogyasztás az emberi közösségek történetével közel egyidős. Már az Ószövetségben is említést tettek a borról, ami feltételezések szerint az egyik legrégebb óta fogyasztott szeszesital. Szociológiai vizsgálatok szerint az alkoholnak szerepe és funkciója volt és van a különböző kultúrákban ünneplési, gyászolási rituálék szertartások részeként. A mértéktelen alkoholfogyasztást minden korban elítélték, sőt volt ahol büntették is. Manapság ugyan a közerkölcs elítéli az alkoholistákat, de az alkalmi részegség bocsánatos bűnnek számít. Az ünnepek, baráti összejövetelek (sajnos) elképzelhetetlenek alkoholos ital felkínálása és fogyasztása nélkül- mindenki maga dönti el – a következmények ismeretében – milyen mértékben él vele. Jó tudni, hogy az alkohol felszívódása már a száj nyálkahártyáján elkezdődik. A gyomorba érve egyik része azonnal bekerül a véráramba, s onnan az agyba, a sejtekhez, szövetekhez, s azonnal hatni kezd.  Hogy ez a hatás milyen, s hogy milyen gyorsasággal történik meg maga a felszívódás - függ az elfogyasztott mennyiségtől, a fogyasztás rendszerességétől, a máj állapotától, a szervezet fizikai állapotától, attól hogy éhgyomorra vagy evés után történik-e az alkoholfogyasztás.(éhgyomorra –már 5-10 perc alatt felszívódik, a zsíros bőségeses ételek pedig lassítják a folyamatot.) Az elfogyasztott mennyiség alapján megkülönböztetünk: absztinenseket (akik nem isznak), társasági ivókat (akik maguk nem vásárolnak szeszes italt, de társas összejöveteleken elfogadják), a rendszeresen mértékkel ivókat (a táplálkozási kultúrájuk részeként), ritkán mértéktelenül ivókat, gyakran mértéktelenül ivókat, és alkoholistákat, akiknél már kialakult a függőség. Az alkoholfogyasztásnak megvannak a maga testi- lelki és társadalmi következményei.

AZ ALKOHOL HATÁSA AZ EMBEREK ÉLETÉRE
 LELKI KÖVETKEZMÉNYEK
-          emelkedett hangulat, élénk beszéd majd depresszió
-          veszélyérzet csökkenése
-          indokolatlan kockázatvállalás
-          koncentrációzavar
-          koordinációs készség csökkenése
-          ítélőképesség csökkenése
-          térben-időben való tájékozatlanság, érzékcsalódások
-          kritikátlan viselkedés – kötözködés, agresszió, erőszakosság
-          tompultság, kábultság

TESTI KÖVETKEZMÉNYEK
-          mivel a kalória-bevitel nagy részét az alkohol adja, s az alkoholfogyasztás után általában étvágytalanná válnak az emberek - alultápláltság és vitaminhiány alakul ki
-          gyomorbántalmak, gyomorvérzés,
-          gyakori hányás, hasmenés a felszaporodó méreganyagok miatt
-          alkoholos idegbántalmak: zsibbadás, izomgyengeség
-          májcirrózis
-          hasnyálmirigy-gyulladás
-          megnövekedett hajlam a fertőzésekre
-          rák
-          erős fizikai és pszichés függőség - elvonási tünetekkel: rosszullét, remegés, zavartság, görcsök, hallucinációk
-          az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása
TÁRSADALMI KÖVETKEZMÉNYEK
-          a család és a barátok elvesztése
-          eladósodás
-          munkahely elvesztése
-          balesetek
-          bűnözés
-          erőszak
Az alkalmankénti alkoholfogyasztás is megbosszulja magát: másnapossággal. Fejfájás, hányás, szomjúság, alkoholundor, kábultság, izzadás,- csak néhány tünet a sok közül. Ami ellen nincs igazán orvosság, sem csodaszer – „a kutyaharapást szőrével” - elvet pedig egyenesen balgaság alkalmazni, ez a hozzászokáshoz vezető egyenes út – csak kiheverni lehet. Sok szénsavmentes ásványvizet fogyasztva, meghúzódni egy csendes lesötétített szobában, könnyű ételeket enni (már ha az evés kivitelezhető egyáltalán), majd a fejfájás csillapodásával mozogni, hogy az izzadás kimossa a szervezetből a méreganyagokat.
Összességében elmondható, hogy az alkohol „öl, butít, és a nyomorba dönt”, s tudva a lehetséges szövődményeket, és következményeket a legjobb az lenne, ha senki sem nyúlna az alkoholos üveg után, vagy ha mégis - megmaradna a mértékletesség elvénél. És ami még nagyon fontos:

ALKOHOLOS ÁLLAPOTBAN SENKI NE ÜLJÖN VOLÁN MÖGÉ, VIGYÁZZUNK MAGUNKRA  ÉS EMBERTÁRSAINKRA!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése