Nyár, - a hőség, a strand, a színes szabadtéri programok, a grillezés, a kerti partik – időszaka. És a gyomorrontásoké – amelyek váratlanul és kínzó órákat okozva bukkanak fel, és vetnek véget az önfeledt kikapcsolódásnak.
A kiváltó okok többfélék lehetnek: vírusok, baktériumok ( a rettegett szalmonella) - amelyek a nagy melegben vidáman szaporodnak ( főként, ha az előírt higiénés követelményeket félvállról veszik), vagy romlott ételek, fertőzések. A gyomorrontás tünetei már néhány órával a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkezhetnek: gyengeség, rossz közérzet, levertség, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, hasi fájdalom. Ha mindezekhez még láz is társul tanácsos orvoshoz fordulni. A hasmenés és hányás nagy folyadékveszteséggel jár, ami az egyébként egészséges szervezetet is megterhelheti. Ezért a kezelést időbeli elkezdése különösen nagy figyelmet igényel kisgyermekek és krónikus betegségben szenvedő idős emberek esetén – a kiszáradás elkerülése érdekében. Tünetei: alacsony vérnyomás, szapora pulzus, száraz nyelv, gyengeség, aluszékonyság, ájulási hajlam. Akut hasmenések általában egy hét alatt lezajlanak, és tüneti kezelést igényelnek (folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás). Óvatosan kell bánni a recept nélkül beszerezhető hasmenés- gátló gyógyszerekkel – mert a fertőzéses eredetű hasmenéses állapotokban kifejezetten káros az alkalmazásuk, mert a bélműködés lelassításával gátolják a korokozók és azok toxinjainak a kiürülését. Antibiotikumokra pedig csak elhúzódó, vagy súlyosabb tünetek esetén van szükség – az adott kórokozóra célzottan. A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket ( a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket ( rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket. Persze a legjobb az ha sikerül elkerülni a fertőzéseket. A megelőzés egy kis odafigyeléssel megoldható, csak néhány alapelvet kell betartani:
· mindig megbízható helyről szerezzük be a friss és jó minőségű alapanyagokat
· legyünk körültekintőek a húsok kiolvasztásakor, pácolásakor,
· soha ne szakadjon meg a „hűtési lánc”, azaz a gyorsan romló élelmiszereket mindig legutoljára vásároljuk meg, és tegyük hűtőtáskába, hűtőszatyorba
· alaposan süssük át a húsokat, fasírtokat – nyáron minden olyan ételt hanyagoljunk,ami nyers húst vagy tojást tartalmaz
· elengedhetetlen az alapanyagok körültekintő tisztítása
· étkezések vagy ételkészítés előtt (és közben) mindig mossunk kezet
· ha idegen helyen étkezünk mindig figyeljünk a higiénés körülményekre, a tisztaságra, a személyzetre
· a készételeket kezeljük külön a nyersételektől
· a tojás héja ne érjen hozzá máshoz
· a tojásos ételeket igyekezzünk gyorsan lehűteni
· a húst és a zöldségeket külön deszkán szeleteljük
· a fagyasztott árut a hűtőben engedjük fel
· figyeljünk a lejárati időre
· ha külföldön nyaralunk kizárólag palackozott vizet fogyasszunk,és még csak a fogmosáshoz se használjunk helyi vezetékes vizet
· betegen soha ne menjünk nagyobb közösségbe: egyrészt felülfertőződhetünk, másrészt megfertőzhetünk másokat is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése