2012/07/11

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : UTAZÁS


Utazni jó… Ismeretlen tájakat felfedezni, ismeretlen szokásokat megismerni, szokatlan ízeket kipróbálni, érdekes emberekkel összebarátkozni. Aki sokat utazott már életében hosszan képes mesélni az élményeiről. Aki nem – köztük én is – csak áhítattal issza a mesélő szavait, nézi a képes beszámolókat, és vágyakozva játszik el a gondolattal: mi lenne ha… Tényleg: hol lenne, ha nem itt lenne? Hova menne, ha elmehetne? Ha nem kellene reggelente munkába mennie, egész nap robotolnia, hazaérve fáradtan az otthoni ügyes – bajos dolgokat intéznie? Kocsiba ülne, vagy jegyet venne egy repülőre, s elutazna valami messzi-messzi vidékre, ahol az emberek mosolygósabbak, elégedettebbek, és másként állnak az élethez? Vagy felkeresné a hazai eldugott aprófalvak egyikét, s élvezné a csendet, a mérhetetlen nyugalmat, a céltalan semmittevést? Hány napot bírna ki a munkája, a kollégái,a napi rutin, a stressz, és a mobiltelefonja nélkül ? Válaszoljon őszintén! Igen. Egyet. Maximum kettőt, de a harmadik nap hajnalán már elvonási tünetei lennének, s remegő mehetnékje támadna. S ez baj, mert függőségre utal, s minden függőség szenvedélybetegség. A munka súlyosan károsítja az egészséget, s a nyomorba dönt „- olvastam a nemrég egy lepukkant gyárépület falán a falfirkát. Milyen igaz: mire eléri az ember a nyugdíjkorhatárt (már ha szerencséje van), sokféle testi nyavalyával terhelten, unottan, kiégetten, közönyösen vág bele a „boldog, békés öregkorba”- már ha nem tartozik a felső tízezer köreibe, mert ők ebben is kivételezett helyzetben vannak. Hol lenne, ha nem itt lenne, s hova menne, ha elmehetne? Ha másra nem is futja, legalább álmodozzon egy kicsit róla., de ha megengedheti magának UTAZZON !!!

 Mert utazni jó.


„Az utazás távolságot teremt, és kibillent a közvetlenség biztonságot ígérő közelségéből. Kérdéseket vet fel, és kétségeket ébreszt nem csak a látottakkal, hanem saját látásmódunkkal, önnön magunkkal szemben is. Lehetőséget ad a rácsodálkozásra, az elemi felismerésekre, a világ csodáján érzett ámulatra.(Tillmann József Attila)
„Csak az tud megmászni egy hegyet, aki megadja a testének azt a figyelmet, amit megérdemel. Annyi idő áll rendelkezésedre, amit az élet megenged, ment hát, és ne követeld azt, amit nem kaphatsz meg. Ha túl gyorsan mész, elfáradsz és félúton feladod. Ha túl lassan mész, rád esteledhet és eltévedsz. Élvezd a tájat, a források vizét és a gyümölcsöket, mert a természet nagylelkű, de haladj tovább.” (Paulo Coelho)    
„A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.”(Bengt Danielsson)
„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”(Jókai Mór)
„Nem számít, hová vezet ez az út,
Nem kell félni, ha egy kicsit bonyolult.
Minden állomás valamitől más,
Ettől olyan szép az utazás.”
(Holtidő)
„Jobb remények közepette utazni, mint megérkezni; kissé értelemszerűbben: az útra kelésben, nem pedig a célhoz érésben rejlik a boldogság.”(Paul Watzlawick)
„Felesleges időtöltés azon rágódnod, vajon hová vezet az út. Neked csupán az a feladatod, hogy megtedd az első lépést. A többi úgyis jön magától.”(Elif Safak) 
„Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe, ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!”(Zubor István)
„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”(Varga Domokos)
„Sohasem az a fontos, hogy milyen messze, milyen magasra ment az ember, s az sem, hogy milyen nehezen - csakis az, milyen élményeket hozott magával.”(Karl Lukan)
„Azok, akik utaznak, minden nap máshol vannak, minden nap csupa újat látnak. És minél nagyobb szeletét ismered a világnak, annál tisztábban látod a dolgokat.”(Gaál Viktor)
„Ahova érdemes elmenni, oda nem vezet rövid út.”(Vavyan Fable)
„Az utazás soha nem pénz kérdése, hanem bátorságé.”(Paulo Coelho)
„Azt hiszem, akkor lesz egy hegycsúcson igazán szép a kilátás, hogyha gyalog megyünk oda fel, megizzadunk, verejtékezünk és elfáradunk.”(Böjte Csaba)
„Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól.”(Ernest Hemingway)
„Járunk szerte a világban, kutatunk az álmaink és eszményeink után. Gyakran elérhetetlen helyekre suvasztunk el olyan dolgokat, amelyek már csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.”(Paulo Coelho)
„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”(Szent Ágoston)


UTAZZON BÁTRAN - még ha csak gondolatban is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése