2012/07/02

HETI ÍZPRÓBA : A MÁLNA


Minden évben alig várom, hogy érjen a málna. Van is a kertünkben jó pár málnatő, ami – szerencsére késő őszig biztosítja a folyamatos ellátást. Amikor pedig különösen jó a terméshozam, előszeretettel fagyasztok le télire is belőle.

Illatos gyümölcsünket - mivel nem tartozik az utóérő gyümölcsök sorába, - mindig éretten szüreteljük le – vagy vásároljuk meg – ellenkező esetben élvezhetetlen lesz az íze. Élvezeti értéke mellett jelentős élettani hatással is bír, hiszen vitaminokban gazdag (C-, B1-, B2-, E-, A-- -vitamin), értékes gyümölcssavakat, antioxidánsokat, nővényi rostokat tartalmaz. Magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják. Kalcium, kálium, magnézium és vastartalma pedig tovább növeli hatásosságát. Mert:


·         E-vitaminja szebbé varázsolja a bőrt, rugalmassá,és feszessé téve azt
·         megelőzi a csontritkulást
·         oldja a kínzó menstruációs görcsöket
·         megszünteti a hányingert és a szédülést
·         méregtelenít
·         immunrendszer erősítő
·         csillapítja a lázat, a fogínyvérzést
·         kiváló vértisztító, serkenti a vér körforgását,
·         segít karbantartani a vércukorszintet,
·         csökkenti a magas vérnyomást
·         enyhíti a látászavarokat, erősíti a szem idegeit.
·          antibiotikumos kezelés után fogyasztása gyorsan helyre állítja a bélflórát, megszünteti a rossz közérzetet.
·         jó hatással van a magzat fejlődésére
·         A málna leveleit a népi gyógyászat gyógynövényként tartja számon. A szárított levelekből készített tea a előnyős tulajdonságokkal rendelkezik: jó hatású cukorbetegségben, székrekedéskor és érbetegségekre, ajánlják izzasztásra, meghűléses és húgyúti panaszok enyhítésére. Külsőleg borogatásként alkalmazható. Segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében is.

Sajnos nagyon sérülékeny, emiatt nehezen szállítható és nem sokáig áll el. Mint minden bogyós gyümölcs, így a málna is válthat ki allergiás reakciókat, csalánkiütés, szénanátha, asztmatikus tünetek jelentkezhetnek a fogyasztása után
Ehetjük nyersen, de elkészíthető zselének, dzsemnek, lekvárnak, szörpnek, turmixitalok alapjaként és fagylaltokhoz is kiváló. Télire eltehető gyorsfagyasztással.

JÉGKÁSÁS MÁLNATURMIX
Eszközszükséglet: egy kb. 3 dl-es csésze
Hozzávalók: 1 csésze almalé,1 csésze natúr joghurt,1 csésze szeletelt őszibarack,1 csésze málna,1 csésze jégkása.
.A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Hűsítő nyári finomság

TOJÁSHABOS MÁLNAKÚP
Hozzávalók: A piskótához: 25 dkg vaj, 80 dkg liszt, csipet só. A töltelékhez: 50 dkg friss málna, 5 tojásfehérje, 8 evőkanál kristálycukor.
Lisztből, vajból, csipet sóval, víz hozzáadásával piskótatésztát keverünk. A tésztát egy magasabb oldalú, kerek tortaformába simítjuk, Sütés előtt a tetejét villával megszurkáljuk, megsütjük. Ha kihűlt, a közepére - magasodó kúp alakban - felhalmozzuk rá a málnát. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, s bevonjuk vele a málnakúpot, és kevésbé forró sütőbe téve addig sütjük, míg a hab egy kis színt kap. Vanília fagylalttal tálaljuk.

DIABETIKUS MÁLNATORTA CUKORBETEGEKNEK
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg búzaliszt, 4 evőkanál víz, folyékony édesítőszer, 3 kávéskanál Ráma margarin, késhegynyi sütőpor. A krémhez: 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3 dl zsírszegény tej, folyékony édesítőszer, 30 dkg málna
A tojások sárgáját a folyékony édesítőszerrel 6-8 percig keverjük robotgéppel. Ezután simára keverjük 4 evőkanál vízzel és a sütőporos liszttel, végül lazítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjével. Gyümölcstorta formába simítjuk, megsütjük. A formából kiemelve hagyjuk kihűlni. Közben a tejet simára keverjük a pudingporral és az édesítőszerrel. Rövid ideig állni hagyjuk, majd állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A piskótára öntjük és kirakjuk málnaszemekkel. Jól lehűtve tálaljuk.

MÁLNAKRÉM

Hozzávalók: 40 dkg málna, 1 vaníliás pudingpor, 3 dl tej, ízlés szerint cukor

Elsőként törjük át a málnát úgy, hogy a magok ne kerüljenek az öntetbe. Majd keverjük össze a málnalevet, a tejszínt és a pudingport. Forraljuk fel, ízesítsük kevés cukorral és főzzük sűrűre. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni, közben időnként keverjük meg, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Egyszerű és finom.
TEJFÖLÖS MÁLNÁS KEKSZ
Hozzávalók:: 60-70 dkg szögletes háztartási keksz, 450 g tejföl, 9 evőkanál cukor , 40 dkg friss málna.
A krém hozzávalóit összekeverjük. Egy tepsi aljára kirakunk egy sor kekszet, rákanalazunk a málnás tejfölös krémből, majd elsimítjuk. Újabb sor keksz következik, rá krém, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy. Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük. Egyszerű és finom.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése