2012/07/09

HETI ÍZPRÓBA : A RIBIZLI

Őszinte leszek: a ribizli sokáig nem tartozott a kedvelt gyümölcseim közé. Egyrészt nehézkes szüretelni, másrészt a picinyke bogyók fanyar – savanykás íze sem lopta be magát a szívembe. Hozzáállásomon azonban rögvest változtattam, amikor egyre több cikkben olvastam egészségmegőrző és gyógyító hatásairól. Ha ez a gyümölcs ennyi mindenre jó – akkor kár lenne veszni hagyni: minél többet, és minél többféleképpen elkészítve kell fogyasztani. Egyre elterjedtebbek a különféle változatai: mind a piros, mind a fekete, mind a fehér. De miért is jó?


Mert:

·         rákmegelőző 

·         jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén

·         fogyasztó hatású,

·         a legjobb természetes vízhajtó szer

·         emésztésjavító,

·         általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása

·         kiváló nyelv- és torokszárazság ellen, hiszen elősegíti a nyálképződést.

·          fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás esetén.

·         kíméletes hashajtó

·         kiemelkedően sok vitamin található benne C-vitamin (60 mg/100g), ezt követik a B-vitamin-csoport tagjai és az E-vitamin, kisebb mennyiségben pedig A-vitamint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot tartalmaz (216 mg/100g), továbbá nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is van benne.

·         energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g)  alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével.

·         magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják.

·         a ribizli fekete változata különösen ajánlott idős legyengült, súlyos betegségen átesetteknek, mert jóval több életfontos anyagot tartalmaz piros változatánál.

Felhasználása sokrétű: a ribizli bortól a szörpön át, a mártásig, gyümölcstorták töltelékébe, lekvárként és dzsemként egyaránt kitűnő.


RIBIZLILEVES
Hozzávalók: 40 dkg ribizli, 2 liter víz, cukor (vagy édesítőszer),só ízlés szerint,1 pohár tejföl,1 evőkanál liszt
A megmosott, megtisztított ribizlit szitán áttörjük, és 2 liter vízzel felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is kitűnő étel.

RIBIZLIFAGYI
Hozzávalók: 3 dl tej, 4dl tejszín,40 dkg piros ribizli, 25 dkg porcukor,2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, szitán összetörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a turmixba. Az így nyert ribizli velőt bele öntjük a turmixgép poharába, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a sót. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Amikor habos, és egynemű a fagylaltgépbe öntve előírás szerint megfagyasztjuk. Ha nincs, akkor mélyhűtőbe tesszük, és 20 percenként átkavargatjuk –így krémes marad.


RIBISZKÉS KRÉMES
Hozzávalók: 2 db piskótalap, 7 dl tej, 30 dkg búzadara, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg ribizli
A piskótalapokat a következő krémmel töltjük meg: a tejből és a búzadarából kemény tejbedarát főzünk, ha kihűlt hozzákeverjük a többi hozzávalót. A habosra kavart krémbe belekeverjük a megtisztított ribizli szemeket is.

 MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése