2012. július 30., hétfő

HETI ÍZPRÓBA: SÁRGADINNYE

Egy hete a görögdinnye áldásos hatásairól szólt a cikkem, most pedig rokonáról a sárgadinnyéről szeretnék néhány érdekes információt megosztani az olvasókkal. A sárgadinnye is a kabakosok családjába tartozik, s bármilyen furcsán is hangzik, de rokonságban áll az uborkával és a cukkínivel is. Őshazája egyes feltételezések szerint India, de említést tesznek afrikai, kaukázusi, örményországi, egyiptomi eredetről is. Mindenestre a történelem viharait átvészelve szerencsénkre napjaink egyik kedvelt eledele, amelyet hazánkban is előszeretettel termesztenek és fogyasztanak.  Számos kedvező élettani hatással rendelkezik, ami magas vitamin (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak), és ásványi anyag tartalmának (kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm,) köszönhet:

·         helyreállítja a bőr egészségét.
·         csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét.
·         véd a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.
·         ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet
·         gyorsítja a betegségek utáni felépülést. Hatására a betegségben meglankadó immunrendszer erőre kap, növekszik az ellenálló képesség
·         enyhíti az izomgörcsöket
·         antioxidáns flavonoidjai (zeaxanthin és kriptoxanthin) csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét. Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne.
·         várandósoknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést.
·         gazdag béta-karotinban, az A-vitamin elő-anyagában.
·         C-vitamin tartalma révén hatékonyan segíti a szervezet természetes védekező rendszerét - antioxidáns.
·         aktiválja a szabadgyökök semlegesítésében átalakult E-vitamint.
·         élelmi rostban gazdag: egyensúlyban tartja a vércukor szintet. DE : viszonylag magas szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek csak számolva , mérve csak óvatosan fogyaszthatják
·         jó hatással van a vékony és vastagbélgyulladás, esetén, hűsíti és kisimítja a beleket, feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben..
·         bőrkiütések és bőrbetegségek kezelésére is hatékony.
·         kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre
·         alacsony kalóriatartalmú ( 34 kcal/100 gramm)
·         fluor tartalma gyorsítja az anyagcserét, jót tesz a fogazatnak és az, ínynek.
·         erős vízhajtó
·         antioxidáns hatása késlelteti az öregedést és segíti az immunrendszer egészséges működését.
·         élénkíti a veseműködést,
·         a köszvény és reuma ellenszere.
·         menstruáció előtt görcsöktől, hasi fájdalomtól szenvedőknek is ajánlják.

A sárgadinnye érettségét nem a mérete jelzi: attól, hogy kisebb, lehet mézédes. Kerülni kell a sérült, nyomódott, foltos héjú példányokat, és ügyeljünk arra, hogy minél édesebb aromásabb illatú legyen. Ha sikerül ép sárgadinnyét kiválasztanunk – 10 fokon még 5-6 napig eltárolható. Megmosni csak közvetlenül fogyasztás előtt ajánlatos. Fontos, hogy soha ne hűtsük túl: veszít az élvezeti értékéből.
Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként. Készíthetünk belőle hűsítő italt, szorbetet. Megsüthetjük, vagy meggrillezhetjük, de tálalhatjuk vanília fagyival is desszertként. Kivájhatjuk a belsejét, kis kosarat készítve belőle, amit, szőlővel, áfonyával, ribizlivel megtölthetünk. Néhány őszibarackkal összeturmixolva tejföllel elkeverve, fahéjjal és mézzel ízesítve kitűnő nyári hűsítő. Fogyaszthatjuk sós ételekhez – a pármai sonka sárgadinnye párosítás világhírű, - de fűszerezhetjük is sóval, borssal, gyömbérrel, ha a különleges ízekre vágyunk. Következzék három kiváló recept. Egy a

LEVESIMÁDÓKNAK: 
TEJSZÍNES SÁRGADINNYELEVES MENTÁVAL
Hozzávalók: 1 nagyobb sárgadinnye, 4 dl tejszín, 5 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl édes fehérbor, mentalevelek
A megmosott dinnyét félbevágjuk, és a magjait kikaparjuk, jó néhány gömböt kiszedünk, belőle- félretesszük, majd a többi dinnyehúst is kiszedegetjük úgy,hogy a héj mellett kb. 1 cm vastag rész maradjon, pár evőkanál borral meglocsoljuk,és jól lehűtjük,. A kiszedett dinnyehúst a többi borral, a tejszínnel meg a cukorral/édesítővel, mentával összeturmixoljuk, átszűrjük, behűtjük, végül tálaláskor a félretett dinnyegömböket beleszórjuk.

SALÁTAKEDVELŐKNEK:
SÁRGADINNYÉS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg főtt csirkemell felkockázva, 2 szálzeller feldarabolva, fél deci majonéz, 2 fej vöröshagyma felaprózva, só, bors, 1 kg felkockázott sárgadinnyehús, salátalevelek, citromlé-ízlés szerint
A hozzávalókat egy nagy keverőtálban elkeverjük, lehűtjük, majd a salátaleveleken tálaljuk.


ÉDESSZÁJUAKNAK
MANDULÁS SÁRGADINNYE ÁLOM
Hozzávalók: 1, 5 kg sárgadinnyehús felkockázva, 5 dl tejszín, 7 tojás, 3 evőkanál liszt, 30 dkg darált mandula, 20 dkg porcukor / vagy annak megfelelő édesítőszer, vaníliarúd, 10 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládés reszelék
A sárgadinnye kockákat egy kivajazott tűzálló tálba elosztjuk. A tojás sárgákat a cukorral/édesítővel, liszttel, tejszínnel habosra keverjük, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Elkeverjük benne a darált mandulát, és ezzel a krémmel leöntjük a sárgadinnyét. A tetejére ráhalmozzuk a tojásfehérjékből vert vaníliával ízesített kemény habot –és előmelegített sütőbe téve megsütjük. Végül még forrón rászórjuk a csoki reszeléket, hogy ráolvadhasson.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...