2012/07/27

EGÉSZSÉGPÉNTEK : AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Újsághír:

„ A kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója megerősítette, hogy kedden fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal budapesti lány az intézményükben; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon. A 17 éves lány halálát C-típusú neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezés okozta.”

 

 

 Az agyhártyagyulladás viszonylag ritka megbetegedés - évente mintegy 35-40 megbetegedést észlelnek hazánkban.  Az agy és a gerincvelő gyulladásos megbetegedését okozhatják baktériumok, vírusok, és gombák. A betegség súlyosságát alapvetően a kórokozó fajtája határozza meg. A vírusos agyhártyagyulladás általában enyhébb lefolyású, könnyebben befolyásolható, és ritkán okoz szövődményeket. A bakteriális fertőzéseket leggyakrabban a Meningococcus nevű baktérium okozza, melynek altípusait A, B, C, W, Y betűkkel jelöljük. A kórokozó megtalálható a garatváladékban, a torokban – a természetes baktériumflóra részeként - a lakosság egy része tünetmentesen hordozza és terjeszti. Ezért a betegséget okozó kórokozók emberről emberre terjednek közvetlen fizikai kapcsolat útján, fertőzött testváladékokkal (pl. tüsszentés, köhögés) , vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által (kilincsek, játékok stb.).A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást. A tünetek néhány óra alatt is kialakulhatnak, de a tünet-együttes kialakulásához általában egy-két nap is szükséges Tünetei:
·         magas láz,
·         fejfájás , merev tarkó.
·         nátha,
·         csillapíthatatlan hányás,
·         fényérzékenység,
·         zavartság,
·         aluszékonyság.
·         a kifejlettebb formákban rohamosan terjedő bőrkiütések jelennek meg.
·         tudat beszűkülése, tudatzavar
·         izomgörcsök
Szövődmények:
·         halláskárosodás,
·         szellemi visszamaradottság,
·         érző vagy mozgatóbénulás.
·         agykárosodás,
·         kóma,
·        néha halál (főként legyengült immunrendszerű, vagy más krónikus betegségben szenvedő    betegeknél, vagy ha nem történik meg időben a betegség felismerése)
A megbetegedésnek leginkább a csecsemők, kisgyermekek és a serdülőkorúak vannak kitéve. A kicsiknél az immunrendszer fejletlensége miatt veszélyes a fertőzés, míg serdülők, fiatal felnőttek esetében a  kollégiumokban, táborokban, iskolai közösségekben  a szoros kontaktus miatt gyorsan, igen magasra emelkedhet a tünetmentes hordozók aránya.
A betegség diagnosztizálása a fennálló tünetek alapján vérvizsgálattal, gerinccsapolással, és CT- vizsgálattal történik. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg. Mivel a betegség nagyon gyorsan romló állapothoz vezet, minél hamarabb el kell kezdeni az antibiotikumos kezelést.
A Meningococcus okozta megbetegedések hosszú távú megelőzésének egyetlen hatékony módja a védőoltás. A Meningococcus baktérium két típusa ellen (A és C) több oltóanyag is forgalomban van, amit a háziorvos, házi gyermekorvos vagy csecsemőgyógyász szakorvos ír fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése