2015/09/15

HETI ÍZPRÓBA: JOBBAN TESZED, HA MEGSZERETED A PADLIZSÁNT


Jobban teszed, ha megszereted! – mondta nemrég az egyik ismerősöm, aki 40 éves korában határozta el: levedli az egyhangúság rabláncait, és sorra kipróbálja a nemzetközi konyha remekeit, s nem elégszik meg a hazai – igaz, elismerten finom ételekkel. Ennek köszönhetően, ha nála vendégeskedünk - szerencsére nem a szenvedő fajtából, - de alanyai vagyunk konyhai próbálkozásainak.

A padlizsánt sokáig nem sokra tartottam – elképzelni sem tudtam, hogy sokan mit szeretnek ezen a semleges ízű - érett állapotban fénylően lilás, hosszúkás, zöldségfélén… Aztán sorra megkóstoltam a belőle elkészíthető ételeket - a görög muszakát, a francia ratatoulle-t, vagy a grillezett zöldségekből álló escavilada-t, vagy az egyre népszerűbb Romániában rendszeresen fogyasztott zakuszkát. Mondanom sem kell egyből megváltozott róla a véleményem.

Miért egészséges?

  • maga antioxidáns-tartalma segít a rákkeltő szabad-gyökök megsemmisítésében
  • magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, telít, megakadályozza a székrekedés kialakulásátalacsony kalória-tartalma miatt kiváló alapanyaga lehet a fogyókúrás, vagy cukorbeteg étrendnek
  • gyulladáscsökkentő vegyületei hatékonyan segítenek gyulladásos megbetegedéseknél
  • csökkenti a koleszterin-szintet, gátolja az érelmeszesedést
  •  görcsoldó
  •  csökkenti a gyomorsavtermelést,
  • májerősítő
  •  indiai természetgyógyászok az asztmásoknak és hörghurutban szenvedőknek javasolják fogyasztását.

Felhasználása

Sokféleképpen elkészíthető: előételnek, főételnek egyaránt -. natúron vagy különféle módon bundázva és zsiradékban kisütve. Kitűnő köretként is, de a padlizsán húsából változatos fűszerezett krémek, töltelékanyagok is varázsolhatóak. Egymagában és más zöldségnövényekkel társítva raguként egyaránt ízletes Jól illik hozzá a bazsalikom, a borsikafű (csombor), bors, oregánó, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem.

Érdekességek
  • A padlizsán név az arab badinjan szóból származik, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből ered. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert.
  •  Bokra 40–100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás.
  • Csak olyan padlizsánt érdemes vásárolni, amelynek héja fényesen csillogó, ha ujjunkkal megnyomjuk rugalmasan kemény, kocsánylevelei élénk zöldek. A legfinomabbak az 5– 8 cm átmérőjű darabok. Ha puha, héja matt és a levelei fonnyadtak, akkor vagy túlérett, vagy jó ideje leszedték – ilyenkor a magja már barnás, húsa rágós, íze pedig kesernyés. A friss padlizsánt is 4-5 napon belül el kell készíteni, hosszabb ideig nem nagyon tárolható.
  • A padlizsán elkészítése során a zöld levelét, kocsányos szárát mindig távolítsuk el, mert mérgező. Legtöbbször a héját nem kell eltávolítani, de ha a recept mégis ezt javasolná, akkor pár percre forró vízbe mártva könnyedén lehúzhatjuk.
  • A padlizsán enyhén kesernyés ízét megszüntethetjük, ha az elkészítés során a karikákat, darabokat jól besózzuk és 30-45 percre állni hagyjuk. A só elvonja a keserű levet, amit aztán könnyedén leönthetünk, papírtörlővel leitathatunk. Érdemes utána a padlizsánt leöblíteni, nehogy túl sós legyen majd az étel.
  • Ha a padlizsánt egészben sütjük, akkor sütés előtt több helyen szúrjuk meg villával, így jobban átsül.
  • A zöldfűszerek közül kiválóan harmonizál a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a mentával, az oregánóval és petrezselyemmel, a hagyma, fokhagyma is nagy barátja. Jól társítható a paradicsommal, sajttal, sonkával, és bő joghurtban vagy olívaolajban is szívesen mártózik.

RECEPTEK

PADLIZSÁNKRÉM – az abbahagyhatatlan

Hozzávalók: 4-5 közepes fej padlizsán, 5 fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma citromlé, olaj, ecet, ízlés szerint, só, bors

A padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, egyben megsütjük, a héjából kikaparjuk. Rozsdamentes vagy fakéssel felszeleteljük, és ahogy a tálba került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük, és jól elkeverjük..


PADLIZSÁN RÁNTVA- a pillanatok alatt elkészíthető

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 tojás, 5 dk liszt, 10 dk zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

A padlizsánt fél cm. vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, 1 óra múlva leöblítjük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró zsírban sütjük.

MUSZAKA - a klasszikus választás


Hozzávalók: 5 padlizsán, só, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 1 kg darált marhahús, 4 nagy paradicsom, 4 apróra vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 késhegynyi fahéj, 4-5 evőkanál besamelmártás, 10 dkg reszelt sajt, 5 tojás, 1 késhegynyi szerecsendiópor.

A padlizsánokat felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát besózzuk. Fél órát állni hagyjuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük. Forró olajban kisütjük . A vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot, a hagymát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fahéjjal, jól összekeverjük, és gyenge tűzön megpároljuk. Ha szükséges, kevés vízzel meglocsoljuk. Kivajazunk egy jénai tálat. A húsos masszához hozzákeverjük a besamelmártás nagyobbik felét. A tűzálló edénybe, sorba lerakunk egy réteg padlizsánt, rá a húsos masszát, majd a reszelt sajtot. A rétegeket ismételjük. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a szerecsendióval és a maradék besamelmártással és ráöntjük az ételre. Előmelegített sütőben háromnegyed óráig sütjük.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése