2016/12/23

CSAK1PERC: Életem kincse


Nézte a kapun kiáradó diák-tömeget. Harsányak voltak, vidámak, gondtalanok, szépek, egészségesek, telve hittel, telve elhatározással, tervekkel, álmokkal. Előttük állt az egész élet – bármi megtörténhet még velük – életük, mint egy nyitott könyv, amiben még számtalan üres lap állt rendelkezésre, hogy betöltsék tartalommal. Ellenben Ő már teleírta élete lapjait – sok-sok bánattal, veszteséggel, kudarccal – könyvének könnyáztatta lapjai kopottan emlékeztették: egy-két rossz döntés bizony lavinaként temetheti maga alá a fiatalkori álmokat. Egy tiltott szerelem után kötött csakazértis házasság, egy életunt-depressziós alkoholista férj, egy adósságspirált szülő kényszervállalkozás, egy megalázó válás, szülei halálukig tartó gyűlölete, egy gyógyíthatatlan betegség küzdelmei – élete mérlege. Fáradtan felsóhajtott. Remegve kapaszkodott az iskola vaskerítésébe, de tartotta magát – tartania kellett.
-         - Szia, Anyuci! De jó, hogy elém jöttél… - futott oda hozzá egy kislány, szorosan átölelve a derekát.
-         - Szia, kicsim! Minden rendben ment? Sikerült a matek dolgozatod? – mosolygott rá az asszony, s gondoktól megviselt arcvonásai kisimultak.
-         - Persze. Ötös lett… - izgatottan kutatni kezdett az iskolatáskájában –Nézd csak! Ezt kaptuk Karácsonyra… - vett elő egy szaloncukrokkal teli csomagot. – Majd ezeket tesszük arra a fenyőágra, amit Klári nénitől kértem…
Az asszony könnyes szemmel nézett a lányára. Szíve összeszorult a tudattól, hogy annyi mindent nélkülöznie kell, hogy nem adhat meg semmit, ami a hasonló korú gyerekeknek természetes. Felzokogott:
-        -  Sajnálom kicsim… Nagyon sajnálom, amiért Neked nem lesz olyan szép Karácsonyod, mint a többieknek… Az én hibám… Nem adhatok semmit… - kövér könnycseppek gördültek végig az arcán.
A kislány mosolyogva fogta meg az anyja kezét.
-        -  Nekem mindenem megvan… Hisz itt vagy Nekem Anya… Te vagy az életem kincse… - mondta, majd vidáman mesélni kezdte az aznap történteket.

Harsány volt, vidám, gondtalan, szép, egészséges, telve hittel, telve elhatározással, tervekkel, álmokkal. Előtte állt az egész élet – bármi megtörténhet még vele. Igen. Bármi jó. Így kell, hogy legyen… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése