2016/12/17

CSAK1PERC: Van még idő


Egész életében keményen dolgozott: túlórázott, hétvégente pluszmunkákat vállalt, rohant, hajtott - éjt nappallá téve kergette a pénzt. Mert minden a pénzről szólt – hogy meg tudják venni a városszéli kis házat, szépen be tudják bútorozni, hogy legyen autó, számítógép, tévé, mikrohullámú sütő – fussa nyaralásra, a gyerekeknek különórára, tanfolyamra,nyári táborra, márkás cipőre – aztán a régi megunt dolgok lecserélésére – kiapadhatatlanok és egyre túlzóbbak lettek az igények, és ő mint egy bankautomata csak adagolta és adagolta a pénzt a családtagjainak. Most is éppen a legújabb okos telefon árát akarta kikunyerálni az alig tinédzserkorba lépő lánya, de ő olyan kimondhatatlanul fáradt és elcsigázott volt, hogy felingerelte az összeg, amit kérni akart.
-         - Nem. Nem veszünk. Tavaly kaptál – semmi baja…- használd azt.
-         - De ez többet tud…- érvelt a lánya.
-         - Nem érdekel, mit tud… El tudod te képzelni, hogy mennyit kell nekem dolgoznom azért a háromszázezer forintért? – roskadt le a fotelba a férfi.
-         - Nem igazán érdekel… Anyu azt mondta, hogy az a dolgod, és azért vagy,hogy megteremtsd a családodnak a megélhetési feltételeket… - feleselt a lány, és nagyon büszke volt magára, hogy ilyen pontosan fogalmazott. Nem hiába hallgatózott a múltkor, amikor az anyja a barátnőivel éppen erről beszélgetett egy délután.
A férfi érezte miként önti el a düh: feje majd szétrobbant, szíve őrült zakatolásba kezdett – hát csak ennyire tartják őt itthon? Csak egy üresfejű munkagép, aki havonta egyszer ontja magából a pénzt, miközben semmibe nézik a fáradozását, mert az így természetes? Az a dolga, hogy dolgozzon?
-         -Azonnal menj a szobádba! És felejtsd el a telefont – mi több mindent, amit le akartál cserélni! Nincs új ruha, nincs márkás cipő, semmi… - ugrott fel mérgesen a férfi, idegenként meredve lányára.
-         - Mi folyik itt? Min veszekedtek?  - lépett be az ajtón a felesége.
-         - Nem ad pénzt a telefonra! Apu teljesen megőrült! – zokogta hisztérikusan a lány, és kiviharzott a szobából.
-         - Most elégedett vagy? Mi lenne, ha nem pont Karácsony előtt jutna eszedbe ellenkezni vele?
A férfi összeráncolta a homlokát:
-         - Ja, akkor vegyek meg mindent, amit kitalál? Egyet füttyent, és már adom is a pénzt? Így soha nem fogja megbecsülni… Sem a pénzt, sem a munkát, amivel kerestem…
-         - Ne akard már most elkezdeni a nevelését…- nevetett fel gúnyosan az asszony.
A férfi eltűnődött. Igen. Eddig nem nevelte… Épp ez lett a baj.
-       -   Igazad van. Eddig nem neveltem… Akkor éppen ideje elkezdenem… Lesz rá elég időm, ha lassítok a tempón.
Egész életében keményen dolgozott: túlórázott, hétvégente pluszmunkákat vállalt, rohant, hajtott - éjt nappallá téve kergette a pénzt. Mert eddig minden a pénzről szólt és a munkáról – de ezután élni akar… hiszen a végén nem az fog számítani, hogy mennyi munka volt életében, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése