2012/11/26

HETI ÍZPRÓBA : FEKETE RETEK


Fekete retek

Fekete retek. Nos, hősiesen bevallom: 3 évvel ezelőttig csupán a létezéséről tudtam, de mint zöldségféle nem indította be a képzeletemet, és nem éreztem ellenállhatatlan vágyat aziránt, hogy egyek belőle. Aztán, ahogy az télvíz idején lenni szokott könyörtelenül náthás lettem, fájt a torkom, köhögtem – nem is sorolom tovább „kínjaimat” – hisz a lényeg: többek között a fekete retek segítségével sikerült viszonylag gyorsan kimásznom a slamasztikából. Azóta megbecsült tagjává vált étrendünknek – hiába olyan előnytelen a kinézete. A retket már négy évezrede ismeri az emberiség Kínában, Indiában és Egyiptomban termesztették először. Érdekes dolog, hogy amíg nálunk alig 20 dkg az egy főre jutó éves elfogyasztott mennyiség, addig Kínában, napjainkban is évi 30 kg-ot fogyasztanak el személyenként belőle. Nem véletlenül, hisz a Keresztesvirágúak családjába tartozó csípős ízű fekete retek számtalan kedvező élettani hatásával a természetgyógyászok és a népi gyógyászat által leggyakrabban ajánlott zöldségféle. Tartalmaz: mustárolaj-glikozidokat, C-vitamint, B1-, B2- vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint, antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket), gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevű illóolajokban.
Hatásai:
·        elősegíti az emésztést
·        véd a fertőző betegségek ellen
·        csillapítja a köhögést
·        tisztítja a légutakat
·        enyhíti a reumás fájdalmakat
·        javítja az agyműködést
·        megelőzi a vérkeringési zavarokat
·        csökkenti a koleszterin-szintet
·        elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását.
·        lúgossága miatt segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában
·        magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
·        gátolja a szervezetben a kőképződést
·        kitűnő szélhajtónak is
·        alacsony energia tartalma miatt fogyókúrás étrendekbe is könnyen beilleszthető, nyersen és főzve is nagyon finom.
·        baktérium- és gombaölő
·        hashajtó
Egy egyszerű gyógymód torokfájás esetén: a mézes retek- lé. Elkészítése:
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és kioldja a hatóanyagait, fogyasszuk el az üregből a mézet!Ezt olvastad már?
Természetesen a fekete retek gyógyhatásai ellenére is okozhat kellemetlenségeket arra érzékenyeknél – gyomor- és bélgyulladás esetén óvakodnunk kell a nagyobb mennyiségektől.
De miként használható fel a fekete retek a konyhában?
·        elsősorban nyersen, húsok, zsíros ételek mellé fogyasztjuk
·        belereszelhetjük salátákba
·        belefőzhetjük  húslevesbe
·        grillezhetjük
·        kiránthatjuk
RECEPTEK
SZENDVICSKRÉM FEKETE RETEKKEL
Hozzávalók: 3 nagyobb fekete retek, 3 fej vöröshagyma, 2 kanál olaj, só, bors, 10 dkg margarin
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal, a fűszerekkel, és a margarinnal elkeverjük. Pirítósra kenve fogyasztjuk.

SZARDÍNIA KRÉMES SZENDVICS FEKETE RETEKKEL
Hozzávalók: 2 nagy fekete retek, 30 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 doboz olajos hal (szardínia) 1 nagy fej vöröshagyma reszelve, rozskenyérszeletek
A fekete retket megtisztítjuk, lereszeljük. A vajat habosra keverjük a juhtúróval, az összetört olajos hallal, a reszelt vöröshagymával végül hozzákeverjük a reszelt retket. A megpirított kenyérszeletekre rákenjük a krémet, és forró sütőbe téve jól átsütjük.

VITAMIN-SALÁTAHozzávalók: 6 db cékla,2 db fekete retek,1 db zeller,4 db sárgarépa,4 db burgonya főve, citromlé, víz, só, méz
A hozzávalókat lereszeljük, és a citromlével, sóval, mézzel alaposan elkeverjük.

ÖNTET FEKETE RETEKBŐL
Hozzávalók: 2 fekete retek, só, méz, szárított, apróra vágott menta, kis citromlé, 4 dl joghurt.
A retket lereszeljük, és összekeverjük, a sóval, a mézzel, szárított mentával, és egy kis citromlével. 10 percig állni hagyjuk, majd a joghurtot hozzákeverjük. Sültek mellé kiváló öntet.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése