2012/11/17

HETI ÖSSZEFOGLALÓ 46. hét

HETI ÍZPRÓBA: A zeller vitaminok és ásványi anyagok „tárháza”. Tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és C-vitamint, nagyon jó K-vitamin-forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra fejti ki jó hatását. Fogyasztása ajánlott az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium.
ZELLERMÁRTÁS
Hozzávalók: 30 dkg zeller, 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 evőkanál méz, fél liter víz
A megtisztított zellert felkockázzuk, a vízzel felöntve puhára főzzük. A keményítőből a tejföllel habarást készítünk – a zellert bot mixerrel pürésítjük, majd behabarjuk. Sóval, borssal, mézzel ízesítjük – és még egyszer felforraljuk. Sültek mellé kiváló. Még több recept:
NONSZENSZ: Legtöbbünk fél a fehér köpenyes gyógyítóktól – mert ugye nem elég a baj – még meg is kell bíznunk valakiben, akit alig ismerünk. El kell mondanunk a legszemélyesebb testi-lelki panaszainkat, be kell avatnunk a sokszor még az ismerőseink előtt is titkolt problémáinkba, na és sokszor bizony kellemetlen és kínos vizsgálatokon kell átesnünk. De ha gyógyulni szeretnénk, óhatatlanul el kell viselnünk mindezt. Bővebben:
LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: „Egy házasságon belül csak akkor lehet megoldani az alapvető problémákat - úgymint függőség, függetlenség, erőviszonyok, stb. -, ha a házastársak mélyen tudatában vannak, hogy a küzdelmük nem okozhatja magának a kapcsolatnak a pusztulását.”(Morgan Scott Peck) Bővebben a függőségről:
VITA-TÉMA: Az utcákon, bevásárlóközpontokban csellengő-bandázó gyerekek látványa szinte mindennapos. Egyre nagyobb és gyakoribb problémát okoz az iskolakerülés, ami több szempontból is veszélyes lehet az érintettek számára. Valóban szükség van arra, hogy a rendőrség úgymond kiemelten „figyeljen” az iskolakerülő diákokra? Valóban sérti a diákok önrendelkezési jogát, ha az államrendészeti eszközöket vet be velük szemben? Valóban megalázó egy diák számára, ha egy rendőr kíséri be az iskolába – vagy éppen ezt fogja jó „heccnek” tartani? Bővebben:
EGÉSZSÉGPÉNTEK: A gombamérgek bonyolult összetételű szerves vegyületek, amelyek különböző súlyosságú mérgezéseket okozhatnak. Nagyon fontos, hogy gombamérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz, hívjunk mentőt, és lehetőségeinkhez mérten nyújtsunk elsősegélyt. Gombát csak akkor fogyasszunk, ha előtte gombaszakértővel bevizsgáltattuk. Nem lehetünk könnyelműek – hiszen itt most az életünk a tét. Bővebben:

Kellemes böngészést mindenkinek JJJJJJJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése