2020/04/09

5.rész A tojás frissessége


A tojás 28 napig fogyasztható, 5-18 fok közötti hőmérsékleten tárolva.

A friss tojás jellemzői:
  • pohár vízbe helyezve a friss tojás lesüllyed (ha úszik 1-2 hetes, ha kiáll a vízből 3 hetesnél régebbi)
  • a friss feltört tojásnak a legkisebb a szétterülése a tányéron, a fehérje magassága eléri az 1 centit, a sárgája egyben van

A tojás tárolása során ügyeljünk arra, hogy idegen szagoktól mentes helyen tároljuk, ugyanis a héjon lévő mintegy 17000 póruson keresztül a tojás könnyen átveszi azokat élvezhetetlenné téve az ízét.

Annak ellenére, hogy a tojáshéjon baktériumok lehetnek - nem szabad előre megmosni a tojást, mivel ez által megsérül a héjon található természetes védőréteg, amely megakadályozza, hogy a baktériumok a belsejébe jussanak. Ezért a tojásokat mindig közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

+1 recept

TOJÁSFASÍRT

Hozzávalók:: 10 kemény tojás, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, bors, só, olaj a sütéshez.

A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, a főtt tojásokat villával összetörjük, a fokhagymát összetörjük, vagy finomra vágjuk. A hozzávalókat a nyers tojással együtt jól összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk, bő forró zsiradékban mindkét oldalán kisütjük. A megszokott fasírttal azonos módon adhatjuk feltétként, vagy körettel önálló fogásként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése