2020/04/09

6.rész Tojás-trükkök


  • Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.
  • A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.
  • Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.
  • Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.
  • A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.
  •  A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.
  • A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
  •  Csak garantáltan friss tojást használjunk! - bő, lobogó forró vízbe tesszük; célszerű merőkanállal beleengedni. A repedezés megelőzésére, szokás kevés sót vagy ecetet tenni a vízbe
  • Híg tojás készítése: a főzési idő 1-1,5 perc. A fehérje megfátyolosodik, de folyékony marad. Héjában, vagy felütve, előmelegített csészében, forrón tálaljuk.
  •  Lágy tojás: a főzési idő 3-3,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája folyékony marad. Héjában tálaljuk, vagy előmelegített csészébe: a tojást felütjük, kiskanállal a héjában maradt fehérjét is a csészébe segítjük.
  • Kemény tojás: főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük.
  • Márványtojás, teatojás: a megfőtt tojásoknak megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.
+1 recept


TOJÁSTORTA

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta, 10 db kemény tojás, 15 dkg sonka, 3 dl tejföl, 2 tojás, só, bors.

A vajas leveles tésztát  felengedjük, majd kinyújtjuk, kibélelünk vele egy bevizezett pizzaformát, úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a tésztára szórjuk. A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikára szeleteljük, és a sonka tetejére rakosgatjuk szép sorban. A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a kirakott tojásra. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hidegen, melegen tálalható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése